Noorwegen: Nieuwe gespreksronde Venezolaanse functionarissen
26 May, 09:31
foto
De Venezolaanse oppositieleider, Juan Guiado is door veel landen erkend als legitieme leider van Venezuela. (Foto: Reuters)


Noorwegen zegt dat vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering en oppositie deze week naar Oslo terugkeren na een eerste ronde van voorbereidende gesprekken over hoe de politieke crisis in het land kan worden aangepakt. "We kondigen aan dat de vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke actoren in Venezuela besloten hebben om volgende week naar Oslo terug te keren om een ​​door Noorwegen gefaciliteerd proces voort te zetten," zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Scandinavische land in een verklaring.

"We herhalen onze verbintenis om de zoektocht naar een overeengekomen oplossing tussen de partijen in Venezuela te blijven ondersteunen," zei hij. Venezuela is dit jaar in politieke woelwater terecht gekomen toen oppositieleider Juan Guaido met de grondwet in handen zichzelf interim-president verklaarde. Hij heeft de herverkiezing van president Nicolas Maduro in 2018 als frauduleus afgewezen. Meer dan 50 landen, waaronder de Verenigde Staten en veel leden van de Europese Unie, zien Guaido nu als de legitieme leider van Venezuela.

Maduro, die de controle behoudt over staatsinstellingen te midden van een hyperinflatoire economische inzinking en humanitaire crisis, noemt Guaido een marionet van Washington. De heersende socialistische partij heeft de besprekingen gesteund, maar sympathisanten van de oppositie blijven sceptisch en beweren dat Maduro de dialoog eerder heeft gebruikt als een vertragingstactiek om zijn greep op de macht te behouden terwijl de levensstandaard gestaag daalde in de olierijke natie.

Vorige week vertegenwoordigden oppositiewetgever Stalin Gonzalez en twee adviseurs de zijde van Guaido, terwijl de minister van Informatie Jorge Rodriguez en de gouverneur van de deelstaat Miranda, Hector Rodriguez namens de regering naar Oslo gingen. Elke partij kwam afzonderlijk met Noorse bemiddelaars bijeen, maar er was geen persoonlijke ontmoeting tussen vertegenwoordigers van de regering en de oppositie, zei Gonzalez aan lokale media.

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September