Veel stress door lange wachttijden Nederlands visum
23 May, 00:00
foto


Veel personen die op familiebezoek naar Nederland willen in de grote vakantie, worden bij de visumaanvraag geconfronteerd met lange wachtlijsten. De schrik slaat hen om het hart als ze merken dat de garantiestelling die nodig is van familie of vrienden uit Nederland door de lange wachttijd van bijkans drie maanden, vervallen zal zijn. "Het is al een hele lijdensweg voor de familie om stukken voor ons in orde te maken en bankafschriften te sturen naar Suriname. Als ze dat een tweede keer moeten doen, dan ga ik liever niet meer", zegt een gedupeerde aan Starnieuws die nog 81 dagen moet wachten op een afspraak.  

De secretaris tevens woordvoerder van de Nederlandse ambassade, Pieter de Vries, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat lange wachttijden bij het indienen van een visumaanvraag vooral worden veroorzaakt door herinrichting van de visumprocedures die helaas ook technische problemen met zich meebrengen. Daarnaast zorgt het hoogseizoen wereldwijd voor een toename in visumaanvragen waardoor in Nederland een krapte in de verwerkingscapaciteit is ontstaan. 

"Het probleem speelt dus ook niet alleen in Suriname. Ook aanvragers in veel andere landen hebben te maken met dergelijke lange wachttijden voor het maken van een afspraak. Er wordt gewerkt aan een oplossing, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we niet verwachten dat de situatie op heel korte termijn zal verbeteren. Overigens blijft de verwerkingstijd van een visumaanvraag beperkt tot zeven dagen. Een aanvrager heeft dus snel uitsluitsel," zegt de diplomaat. 

Een geruststelling is dat zolang de wachttijden ongewoon lang duren, soepelheid wordt betracht voor wat betreft de datering van de documenten. "Met uitzondering van enkele specifieke gevallen gaan onze collega’s hier coulant mee om. Ook hoeven documenten niet per se origineel te zijn. Een scan of kopie volstaat. Een referent kan dus bijvoorbeeld de garantstelling scannen en per email doorsturen naar de aanvrager," legt De Vries uit. Hij merkt op dat het veel voorkomt dat stukken niet volledig zijn. Dan moeten mensen de stukken in orde maken en opnieuw een afspraak maken. Dit soort zaken nemen ook veel tijd in beslag. 

Van reisbureaus verneemt Starnieuws dat veel mensen in problemen komen door de lange wachttijd in deze piekperiode. Zowel de SLM als de KLM hebben in het hoogseizoen extra vluchten. "Daardoor is het veel eerder druk dan voorgaande jaren. Er worden per dag 150 afspraken ingepland en ook conform verwerkt, indien iedereen komt opdagen," zegt een manager van een reisbureau. Opgemerkt wordt dat veel passagiers niet bijgestaan worden. Aan passagiers wordt gevraagd om persoonlijk contact te maken met VSF Global, die de visa verstrekt.

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September