Nicaragua laat 100 politieke gevangenen vrij
21 May, 09:31
foto


De Nicaraguaanse regering zei maandag dat het was begonnen met het vrijlaten van nog eens 100 politieke gevangenen na bedreigingen van de oppositie. De regering is in onderhandeling met de oppositie om een politieke crisis te beëindigen en de roep op een algemene staking te voorkomen. De oppositie dreigt de onderhandelingstafel te verlaten.

De regering zei dat de vrijlating deel uitmaakte van een plan om bijna 300 politieke gevangenen tegen 18 juni vrij te laten. Zij deed de aankondiging vrij snel nadat de oppositie haar dreigementen had gedaan. "We hebben 100 vrijlatingsorders gegeven voor mensen (...) die zijn aangehouden voor het plegen van misdaden tegen de openbare veiligheid en de openbare orde", zei het Ministerie van Binnenlandse Zaken in een verklaring.

De regering arresteerde honderden mensen tijdens gewelddadige confrontaties die voor het eerst uitbraken in april 2018 toen president Daniel Ortega probeerde de sociale uitkeringen te verlagen. De protesten groeiden al snel uit tot een bredere verzetsbeweging en werden de scherpste test van de autoriteit van Ortega sinds de voormalige marxistische guerrilla in 2007 weer aan de macht kwam.

In tegenstelling tot de eerdere vrijlating van gevangenen, zei de regering dat verschillende afgevaardigden van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) als waarnemers deelnamen. De oppositie in Nicaragua heeft de vrijlating van politieke gevangenen als voorwaarde gesteld voor een dialoog met de regering. De lijst met 300 gevangenen werd eerder dit jaar overeengekomen tussen de regering van Ortega en de oppositie.

De oppositie en de regering verschillen echter van het aantal politieke gevangenen dat er is.  Ortega noemde de protesten een illegaal complot van zijn tegenstanders om hem af te zetten, terwijl critici hem beschuldigden van schendingen van de mensenrechten in het harde optreden tegen afwijkende meningen.

Sinds de protesten tegen Ortega's regering vorig jaar begonnen, zijn meer dan 324 mensen gestorven en nog eens 60.000 zijn volgens mensenrechtenorganisaties het land ontvlucht.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September