Extra vaccinatie-programma tegen mazelen
15 May, 15:21
foto


De controle op mazelen zal worden verhoogd door het ministerie van Volksgezondheid. Dit vanwege de toenemende spreiding in onze regio. De laatste mazelen-case in Suriname dateert van 1994. Het Caribisch gebied heeft recent twee importgevallen gehad. Vooral in landen waar niet of minder wordt gevaccineerd tegen mazelen, komen zo nu en dan mazelen-uitbraken voor. De meeste kinderen in Suriname zijn gevaccineerd tegen Bof, Mazelen en Rode Hond (Rubella/BMR). 

Om de immuniteit van de bevolking te vergroten zullen inhaal-vaccinatie voor zowel de eerste als de tweede prik Bmr-prik worden uitgevoerd. Voorts zal de epidemiologische surveillance in grensgebieden worden versterkt om snel verdachte gevallen van mazelen op te sporen of te verhelpen. Het is van belang om kinderen te vaccineren tegen BMR. 

Tot nu toe zijn er al twaalf landen in de regio die bevestigde gevallen van mazelen hebben gemeld t.w.: Argentinië, de Bahama’s, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Mexico, Peru, de Verenigde Staten van Amerika, Uruguay en Venezuela. Er zijn geen dodelijke gevallen gerapporteerd in de regio voor het jaar 2019. In Brazilië en Venezuela is er transmissie van mazelen al langer dan een jaar. 

Volgens schema wordt het prikje bij 12 maanden en dan weer bij 18 maanden gegeven. Indien een kind 2 BMR-prikken heeft gehad, dan is het beschermd en is de kans is dan uiterst klein dat een kind mazelen heeft of zal krijgen op volwassen leeftijd. Als een persoon één keer mazelen heeft gehad kan die persoon het ook niet meer krijgen. Mazelen komt door een besmettelijk virus. Het virus zit in snot en speeksel. Via de lucht gaat het in kleine druppeltjes van de een naar de andere persoon bijv. door hoesten en niezen. Het virus kan ook via de handen, bestek, bekers of speelgoed van de een naar de ander, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut. 

Mazelen begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en koorts. Vaak is de koorts hoog. Aan de binnenkant van de wangen komen soms witte vlekjes. Na een paar dagen komen er rode vlekken op het gezicht, daarna over het hele lichaam. De vlekken worden geleidelijk bruin. Ze kunnen samen grotere vlekken vormen. Dan blijven er vlekjes met normale huidskleur over. De huid kan jeuken. Bij sommige kinderen en volwassen verloopt mazelen ernstig waarbij er sprake kan zijn van oor, long, hersenen of hersenvliesontsteking. Tegen mazelen bestaan geen medicijnen. Bij koorts is extra drinken en paracetamol aanbevolen.
Het Ministerie van Volksgezondheid volgt via de werkarmen in het BOG in samenwerking met de institutionele vaccinatie partners en internationale experts van PAHO/WHO de situatie.

Meer informatie over mazelen kan via de BOG-hotline op 178 of via het toestelnummer 8836643; zeker als er vragen zijn wanneer men de beschreven symptomen heeft in combinatie met reizen naar landen waar er contact was met patiënten en men zelf niet gevaccineerd is.

Friday 13 December
Thursday 12 December
Wednesday 11 December