Verhoging rijbewijzen wordt aangehouden
17 Apr, 15:11
foto
Waarnemend korpschef Roberto Prade


De verhoging van het tarief van een rijbewijs van SRD 50 naar SRD 350 is tot nader order aangehouden. Dit heeft waarnemend korpschef Roberto Prade zojuist meegedeeld in Bakana Tori op SRS, tegenover Cliff Limburg. De politietopper kan zich indenken dat mensen 'pissig' zijn over de verhoging. "Maar al die jaren heeft het korps de mensen gesubsidieerd", zegt Prade.

De politiebaas legt uit dat er veel geld wordt uitgegeven voor het nieuwe rijbewijs. Er is een openbare aanbesteding geweest in 2011. De eerste betaling om het project op starten is er SRD 900.000 betaald voor de aanmaak van de nieuwe rijbewijzen. De continuïteit moet worden gegarandeerd, stelt Prade.

De politiechef voert aan dat er steeds onderhoud moet worden gepleegd. Voor dit jaar is er al SRD 268.944 betaald. Er worden op maandbasis 1000 tot 2000 rijbewijzen uitgegeven. Prade zegt dat de er nog wat discussie moet plaatsvinden, daarom is de verhoging aangehouden. Hij sluit niet uit dat de verhoging zelfs hoger kan zijn.

Er is flink geprotesteerd door de samenleving over de abrupte verhoging. De juiste procedure is niet gevolgd door de korpsleiding, waardoor de zaak is aangehouden. Dit heeft Prade toegegeven in het programma. De vorige bedragen zijn vastgesteld bij wet. Volgens de politiebaas kan er een verkorte procedure worden gevolgd om de tarieven aan te passen, zonder dat er wetswijziging hoeft te komen. Een deel van de setting was wel op de hoogte van de procedure, maar besloten is om de correcte weg te volgen.

Wednesday 21 August
Tuesday 20 August
Monday 19 August