Samidin wil opheldering over vraagstukken Onderwijs
07 Apr 2019, 06:40
foto
Assembleelid Naomi Samidin stelt vragen over het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Naomi Samidin (NDP) heeft tijdens de begrotingsbehandeling aandacht gevraagd voor verschillende vraagstukken die te maken hebben met het onderwijs. Er is een overschot van ongeveer duizend leerkrachten voor de onderbouw. Ze hebben een onderwijsbevoegdheid maar kunnen geen baan vinden en kunnen om uiteenlopende redenen ook niet verder studeren. "Ik hoorde dat vorig jaar slechts 50 aangenomen zijn, dan roept dat wel vraagtekens op en dan vraag ik me af waar het hier mis gaat? Wat is het beleid van het ministerie om die ergernis bij afgestudeerde leerkrachten weg te werken?" wil Samidin weten.

De salarissen van leraren die verder hebben gestudeerd zijn nog niet aangepast. "Als je belt, geven de mensen van de loonadministratie aan dat de minister nog geen toestemming heeft gegeven. Bel je een andere dag, dan zeggen ze weer dat de president nog geen toestemming heeft gegeven. Wat is precies het geval hier?", vraagt het Assembleelid aan de minister. Zij vraagt of de helft van het inschrijfgeld van de onderwijsgevenden die willen doorstuderen kan worden betaald door het ministerie. Zij vraagt ook aandacht voor de leraren die als parttimer of invaller werken, maar hun salaris niet aangepast zien.

De laatste jaren is ook een verschuiving te zien van de pedagogische instituten naar de IMEAO. Straks ontstaat daar ook een overschot van afgestudeerden die ook niet aan de bak kunnen komen. "Hebben we al daarover nagedacht? Hoe zal erop worden geanticipeerd?" Samidin wil ook weten hoe het staat met de transformatie van het Instituut voor Opleiding van Leraren. "Studenten hebben zich het afgelopen jaar niet kunnen inschrijven, omdat het IOL niet meer zou bestaan volgens het ministerie, maar hoe loopt het organisatorisch met de transformatie en zijn studenten wel verzekerd van een plek het komend studiejaar?"

"Hoe zit het met de toets die leerlingen van de zesde klas straks moeten maken: deze groep heeft met de nieuwe methode leren werken, is teruggegaan naar de oude methode om even later weer de nieuwe methode op te pakken. Hoe zal de toets voor deze groep eruit zien? Is het zoals de afgelopen jaren, terwijl ze toch met die nieuwe methode hebben gewerkt?"
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April