Onderzoek naar bevoordeling Samsoedien bij gronduitgifte
05 Apr 2019, 13:13
foto
Assembleelid Mahinder Jogi. (Foto: Raoul Lith)


Vicepresident Ashwin Adhin heeft meegedeeld in De Nationale Assemblee dat zaken die door Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) aangekaart zijn over gronduitgiften onderzocht zullen worden. Het Assembleelid heeft stukken overgelegd waaruit moet blijken dat minister Roline Samsoedien als districtscommissaris (dc) zichzelf zou hebben bevoordeeld. Aanvragen die afgewezen waren, heeft zij voor zichzelf aangevraagd en ook positief advies uitgebracht.

Het gaat om aanvraag op 14 oktober 2011 door Gemeente Dian in het district Saramacca te Dirkshoop. Dc Samsoedien heeft het verzoek voor een terrein van 500 vierkante meter afgewezen. "Uit plaatselijk onderzoek is gebleken dat het terrein waarop een loods staat, toebehoort aan het ministerie van LVV", schrijft de dc.

Op 20 oktober 2011 heeft Samsoedien als dc geschreven naar het hoofd van Dienst der Domeinen, deelt Jogi in De Nationale Assemblee mee. Zij heeft een terrein aangevraagd van 2482,5 m2, deeluitmakende van Dirkshoop. Aangegeven wordt dat het terrein is verwaarloosd. Jogi betoogt dat het om hetzelfde terrein gaat dat een week geleden was afgewezen. Hij vindt dat er sprake is van verwevenheid van functies. Het terrein is toegewezen aan Samsoedien. Zij heeft ook verder nog 1 ha aangevraagd in Saramacca. Jogi vindt dat het niet kan dat andere aanvragen worden afgewezen en de dc voor zichzelf aanvraagt en positief advies uitbrengt.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, Raymond Sapoen (coalitie), Keshopersad Gangaram Panday (NDP), Carl Breeveld (DOE) hebben allen hun misnoegen uitgesproken over de gang van zaken bij Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Sinds het ontstaan van het ministerie zijn er alleen maar problemen rond gronduitgiftes. "Ik krijg er hoofdpijn van", verzucht Simons. Zij vindt dat het voorstel van Sapoen om het ministerie op te heffen, ernstig in overweging genomen moet worden.

Alle Assembleeleden vinden dat er onderzoek moet komen. Als er zaken verkeerd zijn, moeten er consequenties worden getrokken. De vergadering is geschorst om de stukken die ingediend zijn te bestuderen. Gangaram Panday vindt dat er recht door zee gehandeld moet worden. Indien de minister fout is, moet ze aftreden.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April