Training over visserij-inspectie op zee afgesloten
30 Mar 2019, 09:28
foto
De succesvolle deelnemers aan de driedaagse training 'Visserij-inspectie op zee' poseren met hun certificaat. De training is donderdag afgesloten. (Foto: LVV/NII)


De driedaagse training ‘Visserij inspectie op zee’ is donderdag afgesloten met een certificaatuitreiking. De cursus is opgezet door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in samenwerking met de Kustwacht Suriname, in het kader van het FAO/GEF-project ‘Sustainable management of Bycatch in Latin America en Caribbean Trawl Fisheries’, REBYC-II LAC. Middels dit project wordt gestreefd naar reductie van de bijvangsten tijdens het vissen op zee.

Voor een duurzaam beheer van de visserij is het terugdringen van de bijvangsten van cruciaal belang, zegt de voorlichting van LVV. Het betreft hierbij de incidentele vangst van niet-doelsoorten zoals dolfijnen, zeeschildpadden en jonge vis. Hiervoor is er controle en inspectie nodig van de gebruikte visserijmethoden en technieken.

De Kustwacht houdt zich bezig met inspecties van visserij activiteiten op zee en is daarom betrokken bij de training. Jerry Slijngard, directeur Kustwacht, noemt de cursus een “eyeopener” voor de inspecteurs. Er is informatie verstrekt over visserijvergunningsvoorwaarden, visserijtypes, herkenning van vissoorten en wetgevend kader en toegestane vangstmethoden in de visserijsector.

De voorwaarden voor een visserijvergunning hebben, onder meer, betrekking op de gebruikte visserijmethode, het vistuig, de grootte van de boot, het motorvermogen, het visserijgebied en de toegestane doelsoorten. Visserij activiteiten die op zee plaatsvinden, moeten in verband met de naleving van de vergunningsvoorwaarden, gecontroleerd worden middels inspecties op zee door de bevoegde autoriteiten.
Advertenties