Combinaties van partijen niet meer mogelijk in 2020
29 Mar 2019, 00:00
foto
De Nationale Assemblee heeft de wetswijziging over niet in combinatieverband meedoen aan de verkiezingen goedgekeurd met 29 stemmen vóór. De oppositie heeft niet tegen gestemd maar heeft de zaal verlaten. (Beeld: DNA)


Het is niet meer mogelijk voor politieke partijen om in 2020 in combinatieverband deel te nemen aan de verkiezingen. Hoewel op de NDP na alle fracties hiertegen waren, is het Decreet Politieke Organisaties donderdagavond goedgekeurd door De Nationale Assemblee. VHP, ABOP, NPS, Pertjajah Luhur, DOE, PALU en Celsius Waterberg hebben de vergaderzaal verlaten vóór de stemming. Raymond Sapoen (coalitie) en Rudolf Zeeman (BEP) die fundamentele bezwaren geuit hadden, hebben uiteindelijk vóór gestemd. Ook Diepakkoemar Chitan heeft vóór gestemd.

Geen enkele fractie heeft tegen de wetswijzigingen gestemd. Bij de stemmotivatie zei Asiskumar Gajadien (VHP) dat zijn fractie een integrale behandeling wilde van het kiesstelsel. Vanaf 2015 is hiermee gestart. De regering heeft de wetswijziging over het evenredigheidsstelsel voor ressortraden tijdens de behandeling ingetrokken. Hoewel verschillende voorstellen van diverse fracties overgenomen zijn, is er toch voor gekozen om geen goedkeuring te geven aan de wetswijzigingen.

Marinus Bee (ABOP) voerde aan dat zijn fractie vanaf het begin aangegeven heeft tegen ingrijpende wijzigingen te zijn voor de verkiezing van 2020. Indien er wijzigingen worden aangebracht, moeten deze in 2025 ingaan. Bee zei dat het gaat om beknotting van de democratie door geen pre-electorale combinaties toe te staan. De NDP wil zich volgens hem redden met al de wetswijzigingen, maar dat kan ze beter doen door welvaart en welzijn te realiseren voor het volk in de resterende periode.

Patricia Etnel (NPS) en Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) stelden dat het democratisch recht van het volk niet tot uitdrukking komt met de wetswijzigingen. Het volk moet weer betalen en voor zaken opdraaien die de regering niet kan oplossen, meent Etnel. Op 25 mei 2020 zal het volk het juiste besluit nemen. Carl Breeveld (DOE) vindt ook dat de wijzigingen in 2025 moeten ingaan. Hij vindt dat de leeftijd van 65 jaar voor leden van het Onafhankelijk Kiesbureau en Centraal Hoofdstembureau niet moet worden opgetrokken naar 70 jaar. Jongeren moeten ook de kans krijgen.

Celsius Waterberg (die uit de BEP is gestapt), vindt het onjuist dat pre-electorale combinaties niet meer mogelijk zijn. Ook vindt hij het niet correct dat van partijen een waarborgsom wordt gevraagd om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. De deur wordt volgens hem opengezet voor het binnenbrengen van crimineel geld binnen politieke partijen om de koers te kunnen bepalen.
Advertenties