Verdachten staan terecht in drugszaak
29 Mar 2019, 08:29
foto


Silvano M. en Derrol N. worden verweten dat zij de Wet op Verdovende Middelen hebben overtreden op 6 februari van dit jaar. Bij Silvano M. werd op de luchthaven te Zanderij 600 gram cocaïne aangetroffen. De man had bolletjes ingeslikt en een deel had hij in zijn koffer verborgen. Volgens deze verdachte is Derrol N. de verstrekker van de drugs. Silvano M. zou wat geld ontvangen in Nederland indien de uitvoer van de drugs zou slagen. Op de rechtszitting van donderdag heeft kantonrechter Lydia Ravenberg de medeverdachte Silvano M. tegen Derrol N. gehoord.

Silvano M. heeft het feit bekend, terwijl Derrol N. ontkent iets van de drugs af te weten. Silvano M. bleef erbij dat zowel zijn verklaringen bij de politie als nu op de rechtszitting, dezelfde zijn. Hij bleef erbij dat hij de drugs van de medeverdachte had ontvangen. Hij vertelde dat hij geld nodig had om zijn ticket te kopen. Zijn vriendin woont in Nederland en ze kon hem met slechts de helft van zijn ticketgeld helpen. Hij besprak dit met een vriend van hem en die verwees hem naar Derrol N. Toen hij deze verdachte ontmoette, werd hem gelijk voorgehouden dat ‘wat voor wat hoort’. Dus, ik kon de rest van mijn ticketgeld krijgen, maar moest 100 bolletjes met een gewicht van 8 gram inslikken.

Wanneer de drugs uitgevoerd zouden zijn, kon hij wat geld nog ontvangen in Nederland. In totaal had hij Derrol N. vier keren ontmoet. Een dag voor zijn vertrek naar Nederland werd hij opgehaald en naar een woning te Welgedacht C gebracht waar hij de bolletjes moest inslikken. De volgende ochtend moest hij naar toilet en 19 bolletjes kwamen toen eruit. Deze bolletjes nam hij toen in zijn koffer mee. De rest bleef in zijn lichaam. Vervolgens viel hij door de mand. Hij had niet de intentie om de naam van de medeverdachte te laten vallen, maar hij voelde zich gepakt. “We hadden afgesproken dat de bolletjes een gewicht van 8 gram moesten hebben, maar bij controle bleek dat ze allemaal 9 gram waren. Hij heeft gefraudeerd en zo doe je geen zaken met elkaar”, merkte Silvano M. op.

Derrol N. blijft erbij dat hij onschuldig is. Volgens hem had Silvano M. 3400 euro bij hem geleend, omdat hij dringend naar Nederland moest gaan voor ziekenbezoek. Silvano M. ontkent dit. “Wie zou dan nog drugs uitvoeren, als je zoveel geld kon lenen? Dan zou ik nooit bolletjes hebben ingeslikt”, zei Silvano M.

Raadsman John Ferdinand die Derrol N. juridisch bijstaat, vroeg de kantonrechter om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te schorten. De verdachte is volgens de advocaat ziek en kan niet medisch behandeld worden in de strafinrichting. Zijn bloedsuikerspiegel was 19.1, hij had hypertensie en heeft hartproblemen. Het Openbaar Ministerie (OM) ging niet akkoord met dit verzoek. Officier van justitie, Claudia Bruining, voerde aan dat de verdachte nog gehoord moet worden. Volgens haar zal de man in de gelegenheid gesteld worden om medisch behandeld te worden.

De kantonrechter merkte op dat het de taak van de Staat en het OM is om de medische zorg te garanderen aan verdachten in detentie. Ze vroeg het OM om erop toe te zien dat de verdachte de medische zorg wel krijgt. Ze vond dat de ernstige bezwaren nog overeind staan en wees het verzoek van de raadsman af. Op 14 april zal deze zaak verder behandeld worden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April