Venezuela: Oppositieleider roept op tot nieuwe protesten
28 Mar 2019, 14:20
foto
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó zegt dat er voorbereidingen worden getroffen voor een massamobilisatie van oppositieaanhangers. (Foto: AFP)


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft zijn aanhangers opgeroepen de straat op te gaan uit protest tegen de landelijke stroomuitval. Hij vertelde ook dat zijn aanhang zich moest voorbereiden op een laatste poging om president Nicolás Maduro ten val te brengen.

De stroomonderbrekingen begonnen op maandag en hebben ziekenhuizen, het openbaar vervoer, water en andere diensten getroffen, waardoor de landelijke economische crisis is verslechterd. Maduro zei dat de blackouts het gevolg waren van sabotage door de oppositie en de Verenigde Staten. Maar de oppositie beweert dat twintig jaar van onderinvesteringen en corruptie door de socialistische regering van Venezuela de oorzaak is.

"Het is tijd om op te komen in elke deelstaat, in elke gemeenschap, om water terug te krijgen, elektriciteit terug te krijgen, gas terug te krijgen," zei Guaidó tegen op een bijeenkomst in de hoofdstad Caracas. "Het licht is uitgegaan, we kunnen niet als passieve acteurs blijven." Hij vertelde de supporters dat de protesten zaterdag zouden plaatsvinden, maar gaf geen verdere details.

Guaidó zei dat er voorbereidingen werden getroffen voor een massamobilisatie - genaamd Operation Freedom - om te proberen Maduro te dwingen af ​​te treden. Het evenement is bedoeld om aan te zwellen tot een enorme mars door Caracas. Er is geen datum vastgesteld, maar Guaidó zei dat een repetitie van de operatie op 6 april zal plaatsvinden. Hij beloofde om door Venezuela te reizen om te helpen bij de voorbereidingen.

Guaidó, het hoofd van de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering, verklaarde zich op 23 januari interim-leider en zei dat de herverkiezing van Maduro vorig jaar mei onwettig is.

Blackouts verergeren crisis
Caracas werd maandag voor het eerst in duisternis ondergedompeld. De stroom werd vier uur later hersteld, voordat een tweede black-out toesloeg. De overheid vertelde arbeiders en studenten om thuis te blijven terwijl de stroomuitval voortduurde. Dinsdag laat was de energie in ongeveer de helft van de 24 deelstaten van het land terug, maar woensdagochtend viel de stroom weer uit.

Eerder deze maand leidde een landelijke stroomuitval van een hele dag tot plunderingen en wanhoop in het hele land. "Ik denk dat dit erger zal worden dan de eerste black-out", zei Julio Barrios, een accountant in Caracas. "Veel mensen willen werken, maar er is geen transport en als er niemand werkt, is het land verlamd", voegde Barrios eraan toe.

Nestor Carreno zei dat hij gedwongen was zijn pizzeria in Caracas te sluiten door de bezuinigingen. "Voedselvoorraden beginnen te rotten. Er is geen wate. Het transport werkt praktisch niet. Er is geen communicatiemiddel," zei hij.

De regering heeft gezegd dat het vecht om de bevoorrading te herstellen en wijst de beschuldigende vinger voor de stroomuitvallen naar de "sabotage" en het "terrorisme" van de oppositie, zonder bewijs voor die beweringen te leveren.

Woensdag riep de Amerikaanse president Donald Trump Rusland op om militair personeel uit Venezuela terug te trekken, nadat twee Russische legervliegtuigen zaterdag buiten Caracas waren geland. Trump sprak na een ontmoeting in Washington met Fabiana Rosales, de vrouw van Guaidó. "Rusland moet eruit," zei Trump, eraan toevoegend dat "alle opties" openstonden om ervoor te zorgen dat het zijn soldaten verwijderde.

Het Kremlin is sinds lang een bondgenoot van Venezuela. Het leende de Zuid-Amerikaanse natie miljarden dollars en steunde de olie-industrie en het leger. Rusland is ook fel gekant tegen Amerikaanse stappen om sancties op te leggen aan de Venezolaanse regering.

Ondertussen heeft de Verenigde Naties Maduro en Guaidó opgeroepen om een ​​eind te maken aan het politieke gekibbel dat humanitaire hulp uit het land houdt, zo meldde de New York Times. Een vertrouwelijk rapport dat aan beide partijen werd toegezonden, gaf geen schuld voor de crisis in Venezuela, maar zei dat het gebrek aan hulp in het land de toch al verschrikkelijke crisis aanzienlijk verslechterde. De overheid heeft vrachtwagens met voorraden naar Venezuela vanuit de VS, Brazilië en Colombia tegengehouden.
Advertenties