Gadjradj wil eerste vrouwelijke deken worden
23 Mar, 05:45
foto
Samantha Gadjradj, kandidaat-deken SOvA.


Samantha Gadjradj maakt zich op om als eerste vrouwelijke deken de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA) te leiden. Zij neemt het op tegen Benito Pick. De verkiezing voor een nieuwe Raad van Bestuur wordt gehouden van 8 tot 13.00 uur in Theater Unique. Zij komt in de schijnwerpers nadat de kandidatuur van haar echtgenoot, Harish Monorath, via een kort geding is verhinderd. Hij zou zich volgens een groep advocaten, onder leiding van Gerold Sewcharan, niet voor een derde keer kandidaat mogen stellen.

Ook werd de rechter door het team van Pick gevraagd om de kandidatuur van Gadjradj te niet te doen, maar deze vordering is afgewezen. Gadjradj laat tegenover Starnieuws optekenen dat zij het teleurstellend vindt dat er op deze wijze campagne wordt gevoerd door de tegenpartij. "Het eerste wat ik zal doen bij verkiezingswinst is werken aan het interne vertrouwen binnen de SOvA. Door de rechtszaken tegen de Raad is er danig wat in elkaar gestort binnen onze beroepsgroep".

Gadjradj en haar team bestaande uit de vijf vrouwen: Mohnie Babulall, Merlin Gout, Hannah Soesman, Chandra Algoe en de heren Delano Landvreugd en Mukesh Sheombar gaan voor het voortzetten en uitwerken van het beleidsplan van de huidige Raad. Binnen niet al te korte tijd moet het kantoorreglement en het protocol bij overlijden worden behandeld binnen de algemene ledenvergadering. Voorts moet de verplichte vertegenwoordiging sterker worden gehandhaafd en zal de kosteloze bijstand moeten worden verhoogd.

Samen met haar team wil Gadjradj ook werken aan het verbeteren van de interne communicatiestructuur tussen bestuur en leden en de langverwachte website realiseren. Gadjradj hoopt dat zij de SOvA verder kan professionaliseren door alle collega's actief te betrekken in vraagstukken die spelen rond de organisatie. Saamhorigheid, liefde voor het recht en loyaliteit ziet zij als kernwaarden voor de advocatuur. Het vrouw-zijn ziet zij als extra winst: vrouwen zijn geduldiger dan mannen en hebben een langere adem. Vrouwen krijgen dingen gedaan, meent Gadjradj.

De kandidaat-deken roept alle leden, in het bijzonder de vrouwelijke advocaten, op om hun bijdrage te leveren aan het emancipatieproces van vrouwen, ook binnen de beroepsgroep. Gadjradj is civilist. In het verleden is zij vier jaar lang de trotse voorzitter geweest van de studentenvereniging Adekstuds die onder andere met het befaamde scholenproject bijkans 70.000 jongeren en kinderen heeft getraind in maatschappelijke vraagstukken. Gadjradj stuurde eveneens 97 studenten naar het buitenland om ervaringen op te doen tijdens uitwisselingsprogramma's. Zij gaat vol vertrouwen de verkiezing tegemoet.