Padieboeren willen subsidie van de overheid; lijden verlies
15 Mar, 12:59
foto
Padieboeren hebben vandaag in Nieuw Nickerie een petitie aangeboden aan districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe.


De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) vraagt president Desi Bouterse om de rijstsector te subsidiëren. De kostprijs is volgens de organisatie SRD 133,92 per baal natte padie bij een opbrengst van 60 balen per hectare. De opkopers zeggen slechts SRD 85 te kunnen betalen voor een baal. Volgens hen zijn de verwerkings- en transportkosten hoog, terwijl de wereldmarktprijs laag is. De SPBA heeft vandaag in Nieuw Nickerie een petitie aangeboden aan districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe, bestemd voor president Desi Bouterse.

De organisatie onder leiding van Harrinanan Oemraw vraagt de president om het verschil als subsidie te geven aan de boeren. Overal ter wereld worden de boeren volgens de SPBA gesubsidieerd, waardoor Suriname niet met hen kan concurreren. "Om door te gaan met beplanten van padie over komende seizoenen willen wij vrij van belasting op diesel en alle importen ten behoeve van de landbouwsector," vragen de boeren. Benadrukt wordt dat de boeren in financiële problemen zijn, ze raken hun bezittingen kwijt en verliezen hun bestaanszekerheid.

De boeren halen aan dat minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij op 8 februari aangegeven heeft dat hij bezig is met een deal met Venezuela te sluiten. "Helaas moeten wij constateren dat er binnen de sector grote chaos heerst. Het lijkt wel vissen in troebel water," zegt de SPBA. Er zou geen transparantie zijn, terwijl er links en rechts beschuldigingen worden geuit. Hiervan worden volgens de boeren zij de dupe van.

De districtscommissaris heeft de petitie van de boeren die met borden getogen waren naar het commissariaat in ontvangst genomen. Zij zal het stuk doorgeleiden naar de president. De petitie is aangeboden namens boeren van Nickerie, Saramacca en Coronie. Een kopie is bestemd voor minister Soerdjan en Assembleevoorzitter, Jennifer Simons.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May