Beschietingen Nieuw Zeeland: 49 doden en 40 gewonden
15 Mar 2019, 11:05
foto
Een politieagent zorgt voor extra bescherming van moslims tijdens het vrijdagochtendgebed bij de Baitul Mukarram National Moskee in Dhaka, Bangladesh. De extra veiligheid volgt nadat bij beschietingen in de Christchurch moskee in Nieuw Zeeland 49 mensen zijn gedood. (Foto: Reuters)


Negenenveertig mensen zijn gedood en minstens 40 anderen zijn gewond geraakt bij schietpartijen in twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Premier Jacinda Ardern heeft het incident een terroristische aanslag genoemd en één van de 'donkerste dagen' van Nieuw-Zeeland. Het land, dat geen ervaring heeft met terreuraanslagen, heeft het dreigingsniveau voor heel het land van "laag" naar het hoogste niveau gebracht.

Een man van achter in de twintig werd beschuldigd van moord en zal zaterdagochtend in de rechtszaal verschijnen, bevestigt de politie. Twee andere mannen en een vrouw werden in de buurt aangehouden. Er zijn vuurwapens en explosieven in beslag genomen, zei politiecommissaris Mike Bush. Hij zei dat één van de aangehoudenen later werd vrijgelaten, terwijl agenten werkten om te begrijpen of de andere twee iets te maken hebben met de beschietingen. De politie vond ook meerdere explosieve apparaten in een auto van één van de verdachten.

De aanval, die plaatsvond rond de tijd dat mensen de moskeeën bezochten voor vrijdaggebeden, was de dodelijkste in de geschiedenis van de natie.

Een schutter live streamde zich via Facebook tijdens de aanval. Hij had een camera op zijn hoofd gemonteerd. De beelden toonden de 28-jarige Australiër Brenton Tarrant, die van dichtbij klakkeloos schoot op mannen, vrouwen en kinderen in de Al-Noor-moskee.

De politie riep het publiek op om de 'extreem verontrustende' beelden online niet te delen. Facebook zei dat het de Facebook- en Instagram-accounts van de schutter had verwijderd en ook werkte aan het verwijderen van alle kopieën van het beeldmateriaal.

De aangeklaagde verdachte bleek vóór de aanval een manifest te hebben gepubliceerd waarin hij zijn bedoelingen uiteenzette. Hij identificeerde zich daarin als een 28-jarige Australische burger die er een extreemrechtse en anti-immigrantenideologie op na hield.

De Australische premier Scott Morrison beschreef de man als een "extremistische, rechtse" terrorist. Politiecommissaris Bush bevestigde dat de man voorheen niet bekend was bij de veiligheidsdiensten in Nieuw-Zeeland of Australië. De Nieuw-Zeelandse politie zei op Twitter dat politieofficieren aanwezig waren bij een pand in de stad Dunedin in verband met de aanval in Christchurch. "Het is duidelijk dat dit nu alleen kan worden omschreven als een terroristische aanslag", zei premier Ardern tijdens een persconferentie.

In een tweet zei ze: "Wat er is gebeurd in Christchurch is een buitengewone daad van ongekend geweld. Daarvoor is er geen plaats in Nieuw-Zeeland. Veel van de getroffenen zijn deel van onze bevolking of migrantensamenleving. Nieuw Zeeland is hun huis, zij zijn wij."
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April