'Suriname niet op de vingers getikt door VS
07 Mar 2019, 13:03
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.


De Verenigde Staten van Amerika (VS) heeft Suriname niet op zijn vingers getikt, zoals sommige mensen willen doen geloven. In een e-mail naar minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur enkele 'speaking points' opgesomd over het standpunt van VS tegen Venezuela. De VS heeft oppositieleider Juan Guaidó erkend als de interim president van het Zuid-Amerikaanse land.

De directeur van het Nationaal Informatie Instituut, Clifton Limburg, om verduidelijking gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het hier niet gaat om een speciale brief of een diplomatieke nota. De minister beschouwt de e-mail als informatief. Het gaat om verduidelijk van het standpunt van de VS, die sancties heeft doorgevoerd tegen president Nicolas Maduro van Venezuela.

Het standpunt van Suriname over Venezuela is bekend. President Desi Bouterse heeft eerder in De Nationale Assemblee aangegeven dat Suriname zich houdt aan de grondwet, internationale afspraken en principes.

De president heeft verwezen naar artikel 7 lid 1 en lid 3 van de grondwet aan. In lid 1 staat: De Republiek Suriname erkent en respecteert het recht van de volkeren op zelfbeschikking en nationale onafhankelijkheid op basis van gelijkwaardigheid, soevereiniteit en wederzijdse belangen. En lid 3 geeft aan: De Republiek Suriname wijst iedere gewapende agressie, elke vorm van politieke en economische druk, alsook iedere directe of indirecte inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere Staten af.
Advertenties