OSIP: Inheemse dorpen moeten zelfredzaam worden
20 Feb 2019, 22:41
foto
Districtscommissaris Armand Jurel heeft het nieuwe bestuur van de OSIP dinsdag ontvangen.


Inheemse dorpen moeten indachtig de decentralisatie, zelfredzaam, zelfwerkzaam en zelfvoorzienend zijn met gebruikmaking van de potenties van het dorp. Dit is het uitgangspunt van Lloyd Read, voorzitter van de Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP). Read was dinsdag met zijn bestuur voor een kennismakingsbezoek bij de districtscommissaris van Para.

Read wil geregeld overleg met de dc voor uitwisseling van informatie over de ontwikkeling, het gronduitgiftebeleid en de veiligheid van verschillende inheemse dorpen in Para en Wanica. Districtscommissaris Armand Jurel staat op één lijn met het OSIP-bestuur. De districtsleiding zal in gezamenlijk overleg de faciliterende rol van de overheid vervullen en er zal geregeld overlegd worden over de aanpak van de aangekaarte problemen.

Read geeft aan dat het niet kan dat de overheid gronden uitgeeft binnen het collectief recht van de inheemse dorpsgemeenschappen. De overheid moet volgens hem zoveel als mogelijk de districtsdecentralisatie doorvoeren naar de lokale traditionele besturen. Uiteindelijk moet elk dorp onafhankelijk op bestuurlijk en financieel niveau zichzelf kunnen ontwikkelen. Read zegt dat de OSIP zich vooral zal inzetten voor een financiële verantwoording van middelen behorende aan de dorpskas.

De dorpen worden geteisterd door roofovervallen, diefstallen, drugsgebruik en -verkoop, alcoholgebruik en andere chaotische omstandigheden. Dorpsbesturen zouden zich voor het zorgen van veiligheid kunnen laten bijstaan door speciaal opgeleide veiligheidseenheden.

OSIP is een regionale organisatie van de Vereniging Inheemse Dorpen in Suriname (VIDS). Het nieuwe bestuur van OSIP is in september 2018 aangetreden. De dorpen Bernharddorp, Wit Santi, Hollandse Kamp, Cabenda dorp, Matta, Pikin Saron, Bigi Poika, Tibiti, Pierre Kondre Kumbasi, Redi Doti, Cassipora, Powakka, Phillipus Shikwabana en Pikin Poika zijn lid van deze organisatie.
Advertenties