Milieuactivist Sleur geeft bossen een stem
15 Feb 2019, 10:50
foto
Enkele activisten hebben aandacht gevraagd voor flora en fauna van Suriname. (Foto's: Raoul Lith)


“We zijn hier om onze bossen een stem te geven, om onze dieren een stem te geven en om onze inheemsen in het verre binnenland een stem te geven,” zegt milieuactivist Erlan Sleur. Hij heeft donderdag samen met andere activisten geprotesteerd op het vlaggenplein tegenover De Nationale Assemblee (DNA). Hierna stond de groep een korte periode voor het parlementsgebouw waarna zij voorbij liep langs Torarica. De regering is gastheer van een high level klimaatconferentie die wordt in Torarica. Internationale vertegenwoordigers participeren ook in de bijeenkomst.

“Er wordt nu een conferentie gehouden om vergoeding te krijgen voor onze bossen om ze te beschermen. Vanuit de conferentie gaat men ervan uit dat het gaat om ons te beschermen tegen klimaatverandering,” zegt Sleur. Hij geeft aan dat er veel meer aan de hand is dan klimaatverandering. “Wij mogen het bos niet vernietigen, omdat er dieren daar leven. Het bos geeft ons medicijnen en er staan daar bomen die ons zuivere lucht geven”.

De milieuactivist vindt het erg dat er alleen wordt gesproken om vergoeding te krijgen. “Het is erg dat de bomen worden benaderd met per ton CO2. Wij mensen, de dieren zijn hier op aarde vanwege die bomen,” stelt hij. Volgens Sleur zal het geld dat het land zal krijgen voor het behoud van het bos vele malen lager liggen dat de schade die er werkelijk wordt aangericht. “Als je dat bedrag zou bij elkaar zou nemen wat er vernietigd wordt voor goudwinning en houtkap, ga je nullen te veel hebben om op papier te zetten. Zoveel geld gaat er mee gemoeid, want je kan het niet meer herstellen met het goud en hout dat je hebt gewonnen”.

Hij vindt het voor de gekhouderij dat Suriname voor meer dan 93 procent bedekt is met bos. ”Ik heb mijn berekening gedaan als het gaat om primair bos, oerbos, maagdelijk bos dat we niet meer boven die 85 procent zitten. We moeten ons niet op de borst gaan kloppen dat we nog zoveel bos hebben. Wij houden de gemeenschap en de wereld voor de gek.” De activist vindt het jammer dat de inheemsen uit de dorpen van het zuiden niet zijn uitgenodigd om mee te doen aan de conferentie. Hij zegt dat zij de enigen zijn die kunnen aangeven hoe de bossen op harmonische wijze kunnen worden gebruikt. “Neem wat je nodig hebt en niet meer”.

“Omdat de inheemsen ook deel uitmaken van het bos, het natuur heb ik meneer Sleur ondersteund in zijn protest. We leven niet als in Paramaribo. We zijn helemaal afhankelijk van het bos, onze producten, voedsel,” zegt activiste Jupta Itoewaki, die op komt voor rechten van inheemsen. Zij is van het dorp Kawemhakan waar Wayana’s wonen. Ze vertelt dat de illegale goudzoekers steeds dichterbij het dorp komen. Volgens haar is het in de afgelopen 5 jaren zelfs verslechterd dat binnen een straal van vijf kilometers activiteiten merkbaar zijn. Voor haar is belangrijk dat de regering gauw het Kalina en Lokono vonnis uitvoert, voornamelijk het grondenrechtenvraagstuk. Ze stelt dat tegen bepaalde ondernemers geen actie kan worden gevoerd, omdat er dan bedreigd wordt met concessie papieren.

Itoewaki merkt op dat de nood hoog is. “Ons vis zit vol kwik, ons water zit vol kwik. Ook de aardvruchten zijn aangetast omdat kwik in de bodem gaat. Eigenlijk gaan we letterlijk dood daar.” De jonge activist vertelt dat het zichtbaar is dat door de vervuiling de gemeenschap achteruit gaat op het gebied van gezondheid. Volgens haar zijn er mensen die klagen over lichaamspijnen die niet te verklaren zijn. Ook zijn er kinderen geboren met een beperking.

Beide activisten kunnen niet snappen dat weinig mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep mee te doen. Sleur vindt het jammer dat mensen het belang van de bomen niet begrijpen. Hij denkt dat het aan de tijd zal hebben gelegen. Itoewaki vindt dat mensen een minder laffe houding moeten innemen en niet van achter een scherm hun ondersteuning moeten geven. “Woorden doen mij niets, het zijn daden die mij aanspreken.”

Raoul Lith
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March