EU-landen geven Maduro ultimatum acht dagen
26 Jan 2019, 19:36
foto
De premier van Spanje, Pedro Sanchez, heeft opgeroepen tot eerlijke, vrije en transparante verkiezingen in Venezuela. (Foto: AP)


Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben de geplaagde Venezolaanse leider Nicolas Maduro een ultimatum gegeven door te zeggen dat de naties oppositieleider Juan Guaido als president zullen erkennen, tenzij hij -Maduro- binnen acht dagen verkiezingen uitroept. Ook Nederland heeft zich hierbij aangesloten. "Als er binnen acht dagen geen eerlijke, vrije en transparante verkiezingen worden gehouden in Venezuela, zal Spanje Juan Guaido erkennen als Venezolaanse president," zei premier Pedro Sanchez vandaag in een televisietoespraak.

Guaido (35) is voorzitter van de door de oppositie geleide Nationale Assemblee. Hij heeft zich eerder deze week uitgeroepen tot waarnemend president van Venezuela tijdens massale straatbijeenkomsten. Hij probeert Maduro te verwijderen uit het economisch geketend land. Maduro werd op 10 januari na controversiële verkiezingen vorig jaar, voor een tweede termijn van zes jaar beëdigd. De oppositie heeft zijn herverkiezing zwaar aangevochten. Maduro is internationaal ook zwaar bekritiseerd, maar hij heeft tot nu toe de loyaliteit van de machtige militairen weten te behouden.

De Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië en andere landen hebben Guaido al erkend en Maduro afgewezen. Spanje is nauw verbonden met Venezuela, een voormalige kolonie. Zo'n 200.000 van Spanjaarden wonen in Venezuela.

Sinds zijn zelfbenoeming als interim-leider heeft Guaido een aanbod van gesprekken met Maduro afgewezen. Hij heeft opgeroepen tot een "grote demonstratie".
De Franse president Emmanuel Macron herhaalde het Spaanse ultimatum. "Tenzij binnen acht dagen verkiezingen worden aangekondigd, zullen we klaarstaan om Guiado te erkennen als 'president die de leiding heeft' over Venezuela om een politiek proces te starten," zei Macron op zijn Twitter-feed.

Een woordvoerder van de Duitse regering heeft vandaag ook een soortgelijke verklaring afgelegd. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag bijeen op verzoek van de VS om de situatie in Venezuela te bespreken.

Ondanks de internationale steunbetuigingen van Guaido, heeft Maduro nog steeds de steun van het leger en krachtige, langdurige bondgenoten zoals Rusland en China. Maduro heeft laten weten dat hij zijn socialistische heerschappij zal verdedigen.
Guaido heeft vrijdag gezworen om op straat te blijven totdat zijn land een overgangsregering had, terwijl Maduro zijn tegenstanders beschuldigde van het orkestreren van een staatsgreep.

Guaido's gesprek met verslaggevers op een plein in Caracas veranderde in een de facto betoging toen duizenden bijeenkwamen na het horen dat hij in het openbaar voor het eerst zou spreken sinds hij op woensdag een symbolische eed had afgelegd waarin hij zich tot de rechtmatige leider van het land had benoemd.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April