Venezuela onderdrukt opstand veiligheidstroepen
22 Jan 2019, 13:13
foto
In de nasleep van het incident werden auto's in brand gestoken in de wijk Cortiza in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. (Foto: AFP)


Zevenentwintig leden van de Nationale Garde van Venezuela zijn gearresteerd nadat ze naar verluidt in opstand zouden komen tegen de regering van president Nicolás Maduro. Dat zegt het ministerie van Defensie van Venezuela.

Op sociale media geposte video's lieten de officieren zien die riepen om het aftreden van president Maduro. De mannen grepen naar verluidt wapens van een commandopost van de Nationale Garde in het Cotiza-gebied van de hoofdstad, Caracas.
Beeldmateriaal laat ook botsingen tussen bewoners en veiligheidstroepen in het gebied zien. Het incident komt een jaar nadat een opstandige politiepiloot, Óscar Pérez, granaten gooide naar overheidsgebouwen voordat hij werd gedood tijdens een schietpartij met de veiligheidstroepen.

Het ministerie van Defensie zei dat een "kleine groep" leden van de Nationale Garde wapens had gestolen van een beveiligingspost in de wijk Petare in Caracas en vier officieren had gegijzeld voordat ze hun weg naar Cotiza vervolgden in de vroege uren van maandag.

Een video verzonden naar Twitter-account @soldadoDfranela van de oppositie toont een man in uniform die zegt "namens het Venezolaanse volk te handelen." Hij moedigt Venezolanen aan de straat op te gaan in protest tegen de regering.

Volgens de verklaring van het ministerie van Defensie, stuitten ze op "sterke weerstand" van officieren die loyaal zijn aan de regering in de commandopost van de Nationale Garde in Cotiza. Het is niet duidelijk of ze zijn overmeesterd of zichzelf hebben aangegeven aan de autoriteiten. De verklaring zegt verder dat de wapens die zij in beslag hebben genomen zijn teruggehaald en dat de mannen worden ondervraagd. Het zegt dat de officieren werden gedreven door "de duistere belangen van extreemrechts" zonder verdere details te geven. De Venezolaanse regering beschuldigt routinematig schimmige rechtse krachten voor elk verschil van mening in het land.

Beeldmateriaal dat op websites van de oppositie wordt gedeeld, laat inwoners van de wijk zien die op straat tegen de regering protesteren in de nasleep van het incident. De bewoners klagen over een gebrek aan water en roepen "we willen dat Nicolás vertrekt", terwijl de veiligheidstroepen trachten ze met traangas te verspreiden. Sommige wierpen barricades op en staken ze in brand.

Venezolanen lijden al jaren aan energie- en waterinkrimpingen en ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen. Volgens de cijfers van de Verenigde Naties zijn er in de afgelopen jaren drie miljoen mensen uit het land vertrokken.

Een golf van massale anti-regeringsprotesten doorkruiste het land in april en mei 2017, maar na de arrestatie van honderden demonstranten en een aantal dodelijke schermutselingen stopten de protesten met veel mensen die zeiden dat ze te bang waren om de straat op te gaan.

Maar in de afgelopen weken heeft de nieuwe leider van de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering, Juan Guaidó, de mensen die kritiek hebben op de regering opgeroepen om hun protesten opnieuw te hervatten. Hij heeft opgeroepen tot anti-regeringsmarsen die op woensdag worden gehouden.
Advertenties