Suriname beleeft wereldprimeur met zeldzame yagya
20 Jan, 04:41
foto
Het echtpaar Sewnath bezig met de reinigingsritueel zaterdag. De voorbereidingen voor de yagya zijn afgerond. (Foto's: Leroy Troon)


Suriname beleeft een wereldprimeur met de organisatie van de Vaidik Homatmak Maha Rudra Yagya die vanmorgen om 9.00 uur begint. Voor het eerst wordt deze grootse activiteit buiten India gehouden. Een week lang zal er gebeden worden voor respect voor de wereld, natuur, dieren en mensen. Rudra staat voor Shiva, wat ook het Universum inhoudt. Rudra betekent ook vuur, dat afkomstig is uit het binnenste van de aarde en Gods genade verspreidt over de hele wereld, het universum.

De geestelijke, acharya Varun Mahtabsing - die de trekker is van de organisatie - legt in gesprek met Starnieuws uit dat de plechtigheden voor eenieder toegankelijk zijn. Hij heeft diverse religieuze leiders uitgenodigd om kennis te nemen van het unieke gebeuren in Suriname. Zeventien geestelijken, vijf uit India, doen mee aan het de yagya. De pandits zullen samen maar liefst 1,8 miljoen keer in zeven dagen de Rudra-mantra reciteren. Het echtpaar Sewnath, dat Suriname vertegenwoordigt, participeert de gehele periode in de ceremonie. Het vuuroffer (hawan) staat centraal bij deze yagya. Daarnaast zijn er nog andere rituelen (puya's) en lezingen.

In India is het Kumbh Mela-festival (kruikenfeest), het grootste religieuze feest in het Hindoeïsme, gaande. De guru van pandit Mahtabsing, Dr. swami Shivendra Puri ji Maharaj, doet ook mee aan de Kumbh Mela. Hij vroeg in februari vorig jaar om in Suriname de yagya te houden, waardoor de jaarlijkse traditie voortgezet kon worden. De yagya moet in deze periode plaatsvinden. Er is volgens Mahtabsing gekozen voor Suriname mede omdat veel mensen de taal (Hindi) goed verstaan. Vanaf toen is er hard gewerkt om te voldoen aan de wens van de grootmeester.

Mahtabsing zegt dat veel mensen spontaan hebben aangeboden om mee te helpen de ceremonie tot een succes te maken. Dagelijks zullen bezoekers ook te eten en te drinken krijgen. Het vegetarische eten wordt ter plekke klaargemaakt. Zaterdag zijn de voorbereidingen afgerond. Er is een reinigingsritueel gehouden.

De yagya begint officieel met het aanmaken van vuur door wrijving van hout. Er wordt geen lucifer of aansteker gebruikt, vertelt de geestelijke en nodigt uit om er getuige van te zijn. Hij verwacht dagelijks 800 tot 1000 personen. Bezoekers mogen lopen om de plek waar de vuuroffers worden gebracht. Het is zeldzaam voor het publiek om een yagya van deze omvang te mogen ervaren en te participeren. Het gaat om het welzijn van land, volk en universum.

De vuuroffersdiensten vinden overdag plaats. Tijdens de lezingen die 's avonds worden gehouden, zullen er ook samenvattingen zijn voor mensen die de taal niet machtig zijn. Van deelnemers wordt verwacht dat zij vegetarisch zijn, waardoor zij maximaal profijt kunnen hebben van het gebeuren.


Deze yagya begint vandaag en duurt tot en met 27 januari en wordt gehouden op het terrein van Roeli’s Event Center aan de Kronenburgweg 69, (hoek Magentakanaalweg/Fredrikshoopweg) in district Wanica.