Rechter oordeelt 25 januari over bezwaren verdediging
12 Jan, 00:56
foto


De verdediging van de ex-ministers Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno in het 8 decemberstrafproces blijft erbij dat het Openbaar Ministerie (OM) grove fouten heeft gemaakt bij de kennisgeving en dagvaarding. Irvin Kanhai, raadsman van Naarendorp en John Kraag die Hardjoprajitno bijstaat, vinden dat het OM niet ontvankelijk moet worden verklaard. Openbare aanklager Astrid Niamat gaf toe dat de vervolging niet voortvarend is geweest, maar het vervolgingsrecht is volgens haar daarmee niet van de baan.


Rechter Alida Johanns zal op 25 januari haar oordeel vellen over de bezwaren die opgeworpen zijn door de advocaten. In haar dupliek gaf Niamat ook te kennen dat de verdediging ook actie kon ondernemen indien de dagvaarding te lang uitblijft. Die mogelijkheid is in het Wetboek van Strafrecht.

Kanhai voerde ook aan dat het OM ook niet precies wist wat er moest gebeuren en het Hof van Justitie een brief hierover heeft geschreven. Volgens het OM zou de vervolging bij het Hof moeten plaatsvinden. Het Hof antwoordde hierop dat de zaak per februari 2008 in behandeling genomen kon worden, maar dat het OM de dagvaarding moet doen. In april 2012 is door het Hof te kennen gegeven dat een rechter is aangewezen in deze zaak.

Pas 36 jaar na het gebeurde komt het OM met een dagvaarding. Deze is volgens Kanhai niet deugdelijk. Kraag vindt dat de trage houding van het OM afgestraft moet worden. Het OM is pas in 2018 ertoe overgegaan om de verdachten te dagvaarden bij de kantonrechter, terwijl eerder de vervolging vond dat de zaak moet dienen bij het Hof van Justitie. Het OM is teruggekomen op zijn eerder genomen standpunt. De rechter oordeelt op de volgende zitting over deze kwestie.