Peru en Paraguay verbreken relaties met Venezuela
10 Jan, 19:20
foto
In een televisietoespraak heeft president Mario Abdo gezegd dat Paraguay alle diplomatieke banden met Venezuela verbreekt. (Foto: Reuters)


Peru en Paraguay verbreken de diplomatieke banden met Venezuela. Peru heeft zijn zaakgelastigde uit zijn ambassade in Venezuela teruggeroepen om te protesteren tegen wat het de "onwettige" nieuwe termijn noemde van president Nicolas Maduro. Ook de Paraguayaanse president, Mario Abdo, heeft kort na de beëdiging van Maduro gezegd dat hij de diplomatieke banden met Caracas verbreekt.

Maduro is vandaag beëdigd voor een tweede termijn van zes jaar. Hij trotseerde critici die hem een “onwettige” president noemden van een natie waar economische chaos een humanitaire crisis heeft veroorzaakt.

In een verklaring vandaag zei het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Lima Maduro en 100 mensen die met hem en zijn regering verbonden zijn, de toegang zal ontzeggen.

De Paraguayaanse president Abdo zei dat hij de diplomatieke banden met Venezuela verbrak en zijn diplomaten onmiddellijk terugtrok uit Caracas. Abdo maakte de aankondiging slechts enkele minuten nadat de Venezolaanse president Maduro een nieuwe ambtstermijn had gezworen. Maduro heeft de wereldwijde kritiek van zich afgeschud dat zijn leiderschap onwettig is vanwege de omstreden verkiezingen van vorig jaar.

"Er zijn geen slechte gevolgen bij het verdedigen van rechtvaardige doelen," zei Abdo in een televisietoespraak. "De oorzaak van vrijheid en democratie is een goede zaak."

Ook de Verenigde Staten heeft zich laten horen via zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, die de Venezolaanse president Maduro heeft veroordeeld voor het inlijven van de macht vandaag. Regeringen over de hele wereld bestempelen de herverkiezingen en inauguratie van Maduro voor een tweede termijn als onwettig.

Monday 24 June
Sunday 23 June
Saturday 22 June