Minister Samsoedien wil bewaking Brownsberg in 1 week
09 Jan, 10:54
foto
Minister Roline Samsoedien van RGB.


Permanente bewaking van Brownsberg moet binnen een week mogelijk zijn. Dit zegt minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond-en Bosbeheer (RGB). In reactie op de verontrustende berichten die geruime tijd via sociale media de ronde doen, over illegale goudwinning en houtkap in het Brownsberg Natuurpark, is reeds in maart 2018 de opdracht gegeven voor een grondige factfinding missie. Hierna zijn er meerdere onderzoeksacties door zowel de dienst ‘s Lands Bosbeheer, de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, alsook de commissie Ordening Goudsector ondernomen, zegt de bewindsvrouw.

Controle en handhaving van wet- en regelgeving is echter moeilijk te realiseren zonder permanente bewaking ter plekke. “Hier moet binnen de kortste keren verandering in komen”, benadrukt de minister. Mede hierom is op vrijdag 4 januari een belangrijke vergadering door Stinasu gehouden, waarin vertegenwoordigers van de toerismesector die actief zijn in het Brownsberg Natuurpark en instanties die medeverantwoordelijk zijn voor de instandhouding van de Surinaamse natuur hebben geparticipeerd, meldt RGB via het Nationaal Informatie Instituut.

Samsoedien juicht toe dat staande deze vergadering een publiek-private groep ‘Vrienden van brownsberg’ in het leven is geroepen, die samen met Stinasu zal werken aan een plan van aanpak voor de revitalisering van het duurzaam beheer van het natuurpark. Zij staat volledig achter de overtuiging van de werkgroep dat gegeven de waarde van het Brownsberg Natuurpark, het een duurzame bijdrage kan leveren aan de lokale en de Surinaamse economie. Het is daarom van nationaal belang dat dit natuurrijk gebied moet worden behouden voor natuurtoeristische, educatieve en onderzoeksdoeleinden.

In deze benadering is de betrokkenheid van de districtscommissaris, de lokale gemeenschap, de ondernemers van de omgeving en de private sector cruciaal. Hierover volgen in de komende dagen ook gesprekken met de districtscommissaris en een krutu te Brownsberg met de lokale gemeenschap.

“Ik benadruk het belang van de samenwerking van verschillende actoren die tijdens deze bijeenkomst met Stinasu aan de orde zijn gesteld. Ik heb meteen de opdracht gegeven om zo snel mogelijk een spoedoverleg met belangrijkste actoren te arrangeren, zodat de permanente bewaking van de Brownsberg reeds binnen één week een feit kan zijn”, zegt minister Samsoedien.

Monday 24 June
Sunday 23 June
Saturday 22 June