70% wervelfracturen onjuist gediagnosticeerd
02 Jan 2019, 04:42
foto
Door onjuiste diagnose bij osteoporose kunnen patiënten nog meer fracturen oplopen.


Wereldwijd wordt 70% van alle wervelfracturen als gevolg van osteoporose niet als zodanig gediagnosticeerd. Daardoor lopen patiënten hoge risico’s om nóg meer fracturen op te lopen. Osteoporose of botontkalking treft één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen ouder dan 50 jaar.

Volgens de International Osteoporosis Foundation (IOF) vindt onderdiagnose van wervelfracturen om verschillende redenen plaats. Zo wordt rugpijn door zowel patiënten als artsen vaak toegeschreven aan andere oorzaken. Wat ook voorkomt, is dat de noodzaak van wervelkolombeeldvorming bij een patiënt met osteoporoserisicofactoren niet altijd wordt erkend door de arts. Zelfs als de breuk zichtbaar is op een röntgenfoto, kan het gebeuren dat radiologen een wervelfractuur niet herkennen. Het percentage wervelfracturen dat niet wordt herkend op een röntgenfoto is 46% in Latijns-Amerika, 45% in Noord-Amerika en 29% in Europa, Zuid-Afrika en Australië.

Veel voorkomende aandoening
Osteoporose is een veel voorkomende aandoening. Rond de eeuwwisseling vonden jaarlijks 9 miljoen botfracturen plaats als gevolg van deze ziekte. Dit omvatte 1,6 miljoen heupfracturen, die al te vaak resulteerden in voortijdige dood. Voorts waren er 1,7 miljoen fracturen van de onderarm, terwijl 0,7 miljoen opperarmbeenfracturen waren en nog eens 3,6 miljoen breuken op andere locaties van het skelet plaatsvonden.

De 1,4 miljoen personen die een wervelfractuur opliepen, werden geconfronteerd met rugpijn, lengteverlies en vele andere nadelige effecten op de kwaliteit van hun leven. Wereldwijd zorgden deze botfracturen voor 0,83% van de wereldwijde last van niet-overdraagbare ziekten. Een juiste diagnose is belangrijk om patiënten met osteoporose op de juiste manier te kunnen behandelen. Bij mensen die osteopenie (een voorstadium van osteoporose) hebben, kan een goede diagnose de aandoening in belangrijke mate een halt toeroepen.

Verwoestende heupfracturen
Gebleken is dat vooral heupfracturen een verwoestende werking hebben. Minder dan de helft van de personen die een heupfractuur overleeft, zal opnieuw zelfstandig gaan lopen. Een aanzienlijk deel zal zelfs nooit meer zijn mobiliteit hervinden. Statistieken geven ook aan een jaar na een heupfractuur ruim 60% van de patiënten nog hulp nodig heeft bij activiteiten zoals eten, aankleden of toiletgebruik.

Voorts blijft 80% nog hulp nodig hebben met activiteiten zoals winkelen of rijden. Wervelbreuken hebben dan weer op andere manieren een negatieve invloed op patiënten. Zo worden zij geconfronteerd met rugpijn, lengteverlies, misvorming en immobiliteit. Met deze breuken gaan ook gepaard verlies van zelfrespect, een verwrongen lichaamsbeeld en depressie. Wervelbreuken hebben een aanzienlijk negatief effect op routinematige activiteiten in het dagelijkse leven.

Risicofactoren osteoporose en fractuur
Er zijn vele risicofactoren die de ontwikkeling van osteoporose beïnvloeden. Sommige van deze factoren zijn niet te veranderen, zoals erfelijkheid. Er zijn echter andere factoren die kunnen worden vermeden of verbeterd. Zo is het erg belangrijk om tijdens de jeugdjaren maximale botmassa op te bouwen, en daarmee een piekbotmineraaldichtheid (BMD). Studies tonen verder aan dat geslacht en leeftijd twee zeer risicofactoren voor osteoporose. In Amerika is meer dan 80% van de 10,2 miljoen volwassenen met osteoporose vrouw. Verder bestaat er een duidelijk verband tussen osteoporose en het toenemen van de leeftijd.

Andere risicofactoren
Naast leeftijd, geslacht en erfelijkheid, heeft de IOF vastgesteld dat ondergewicht, een ouderlijke geschiedenis van fracturen, vroege menopauze en roken ook belangrijke risicofactoren zijn. Zo blijken vrouwen die de menopauze ervaren vóór de leeftijd van 40 jaar een hoger risico te lopen op een fractuur dan vrouwen die op latere leeftijd de menopauze ingaan. Onderzoek toont aan dat rokers een verhoogd risico van 25% lopen voor elke fractuur, in vergelijking met niet-rokers.

Er is nog geen gedetailleerd onderzoek gedaan naar de voorkomens van osteoporose in Suriname, maar op basis van het aantal personen dat een dexa-onderzoek heeft gedaan, kan voorzichtig worden geconcludeerd dat osteoporose een niet te verwaarlozen gezondheidsprobleem zou kunnen vormen. Zo is bij 63% van het aantal personen dat zich heeft laten onderzoeken osteoporose of osteopenie vastgesteld.

Bronnen:
IOF Compendium of Osteoporosis, First Edition, October 2017
IOF Fact sheet: VERTEBRAL FRACTURES DUE TO OSTEOPOROSIS
Advertenties