Soerdjan heeft veel hooi op zijn vork voor 2019
31 Dec 2018, 22:39
foto
Minister Lekhram Soerdjan van LVV.


Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, praat openhartig over de stagnatie en vorderingen op zijn ministerie. De minpunten zijn volgens Soerdjan intern én extern; hetzelfde geldt ook voor de pluspunten. Zo hebben de landbouwgebieden nog geen optimale infrastructuur. De veeteeltcapaciteit is afgenomen. Dit is zowel genetisch als in kwantiteit. Verder moeten delen van de visserijsector geordend worden. De interne minpunten waarmee het ministerie kampt, zijn human capital en de geringe labfaciliteiten.

“Maar, natuurlijk hebben we mooie pluspunten. De potentie die de agrarische sector heeft over het algemeen en de prioriteit van deze regering om deze in versneld tempo te ontwikkelen. Ook de regio ziet Suriname in de voorhoede”, stelt Soerdjan tegenover Starnieuws. Interne pluspunten zijn volgens de bewindsman de beschikbare resultaten van vroeger en nu en de aanwezige expertise.

Soerdjan praat over succesvolle voorbereidingen die getroffen zijn voor een aantal ondersteunende projecten zoals Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). Dit project zal binnenkort uitgevoerd worden. Voor een duur van vier jaar wordt het project SAMAP uitgevoerd om de duurzame agrarische ontwikkeling te versterken door een meer concurrerende en veilige productie en een betere toegang tot de exportmarkt. De nadruk zal gelegd worden op fruit en groente, niet-van-hout bosproducten en de verwerking van wortelgewassen door gemeenschappen in het binnenland. Er zal gewerkt worden met minstens 1000 kleinschalige landbouwers, van wie minimaal 30% vrouwen.

Een ander gehaald doel is dat er een relatief grotere productie in de melk, pluimvee en kassenteelt is voorbereid. Ook zijn er twee grote projecten voor de rijstsector. Te Wageningen zal een pompgemaal via de overheid geïnstalleerd worden en de waterschappen zullen gerehabiliteerd worden door de IDB. “Een groot project dat tomaten zal produceren, wordt voorbereid in het district Brokopondo”, zegt Soerdjan.

Voor 2019 heeft de bewindvoerder op LVV heel wat in petto. Soerdjan wil het team van LVV versterken met HBO en MBO kader. Ook wenst hij de organisatiegraad van de rijst- en veeteeltsector te verbeteren. De projecten van productiemelk, pluimvee, eieren en groente wil de bewindsman met de Israëlische LR Group uitvoeren. Zoals het project SAMAP de ondersteuning geniet van de IsDB, Japan, India, China en IDB.

De visserijwetgeving moet bijgesteld worden, deelt Soerdjan mee. Het structureren van Staatsbedrijven zoals Alliance, Staatsboerderij, Phedra en Victoria worden ingevuld en in 2019 zullen deze verder verstrekt worden. Citrus- en cacaoteelt zal hieruit moeten voortvloeien. “Ook zal er ondersteuning komen voor groenteproducenten, het genetische materiaal voor veeteelt zal geüpgraded worden. Er moet materiaal komen voor de visserijsector en labfaciliteiten voor het ministerie is een must. Zo ook de Solar technologie in de landbouw “, benadrukt de LVV-minister. Dat er veel werk aan de winkel is in 2019 voor LVV, maakt Soerdjan wel duidelijk.

Wanita Ramnath
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April