In memoriam: George Headley en Lesley Demon
31 Dec 2018, 02:48
foto


George Headley en Lesley Demon die in het midden van de jaren 70 tot de absolute top van het Surinaamse voetbal behoorden, zijn onlangs overleden. In een tijd zonder social media, mobiele telefoon of internet hebben zij ons voornamelijk op de zondagmiddag aangenaam vertroeteld met topvoetbal. Voetbal dat in die tijd behoorde tot de top van het Caribisch gebied en in een enkel geval zelfs van midden Amerika, getuige de Concacaf Champions titels van Transvaal respectievelijk in 1971 en 1973.

George Headley heeft eerst bij MVV gespeeld en kwam de gelederen van Transvaal versterken begin jaren 70. Hij was een sierlijke voetballer die meestal in de laatste 10 -15 minuten mocht invallen. En of Transie nu vóór of achter stond, het stond vrijwel vast dat hij minimaal één doelpunt scoorde. Als wij achter stonden schreeuwde men in koor vanuit de hoofdtribune om Headley, en trainer Jule Lagadeau had geen keus! Met het invallen van Headley in de laatste minuten van de wedstrijd kreeg het team het zelfvertrouwen terug en was het lot van de tegenstander meestal bezegeld. Een vrolijke en joviale voetballer, maar ook een top sportman die ook de zwemkunst meester was, vooral het onderdeel schoonzwemmen. Als ambtenaar was hij werkzaam bij het toenmalige ministerie van Districtsbestuur en Decentralisatie, het tegenwoordige Regionale Ontwikkeling. Headley was ook zweminstructeur maar wij kennen hem vooral om zijn voetbalkwaliteiten en de rol die hij gespeeld heeft bij de vele overwinningen van Transvaal.

Lesley Demon kennen wij behalve als leerkracht vooral als aanvalsleider bij Tuna. Tuna was een sterke middenmoter die het menig tegenstander knap moeilijk maakte. Behalve Tuna waren de andere middenmoters Jai Hind, Santos, MVV, en Voorwaarts. Tuna was een ploeg waarmee je rekening moest houden. Trainer Harry Kolf beschikte over een goed team met o.a. doelman Lesley Mans, verdediger Edje Rust en de aanvallers Gerrit Waal en natuurlijk Lesley Demon. Demon was een rustige voetballer die gezag afdwong en het elke verdediging moeilijk maakte. Zijn inzet werd beloond met een plaats in de nationale voetbal selectie van Suriname. Toch is zijn grootste wapenfeit de deelname aan de Koninkrijksspelen in 1971 (Suriname, Nederlandse Antillen en Nederland) met de nationale jeugd voetbal selectie van Suriname, waar hij samen met o.a. Pauli Corte en Ronnie Westmaas kampioen werd van dat toernooi. Suriname versloeg in de finale het sterke Nederland en werd kampioen.

Twee Surinaamse ex-internationals die in het midden van de jaren 70 menige voetballiefhebber in extase hebben gebracht in het Suriname Stadion met hun sierlijke voetbalkwaliteiten en daarmee Suriname op de kaart hebben gezet. Zij waren niet alleen op het sportveld voorbeeldig, maar ook als mens waren zij graag geziene personen. Voetbalminnend Suriname verliest in hun topvoetballers en Suriname is weer twee prominente Surinamers armer.

Mark Karg
Ricardo van Hetten
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April