Ebu Jones: Diaspora beleid erg belangrijk
30 Dec 2018, 04:44
foto
Ebu Jones, zaakgelastigde van Suriname in Nederland.


Het diaspora beleid Suriname- Nederland waarmee is gestart, ziet de Surinaamse zaakgelastigde in Nederland, Ebu Jones, als één van de belangrijkste mijlpalen van de ambassade. Daarnaast is er invulling gegeven culturele en economische diplomatie, zegt hij aan Starnieuws.

Hij vindt deze drie zaken zeer belangrijk en “de uitvoeringen invulling ervan is naar tevredenheid geweest.” Jones is niet in een hoera-stemming, “maar we zien progressie.” Hij voegt eraan toe dat filosofisch gezien ze ervan uit gaan dat het altijd beter kan, “maar we beseffen wel dat we op de goede weg zijn.”

De zaakgelastigde stelt dat de ambassade in Den Haag kan worden gezien als het huis van Surinamers daar. De Surinaamse achterban wordt nauw betrokken bij culturele evenementen en andere economische activiteiten. Zo is ook de Suriname-Nederland Kamer van Koophandel ontstaan. Het voornaamste doel van deze Kamer is om kansen van Nederlandse ondernemers die in Suriname wensen te ondernemen en andersom te bevorderen. Dit project heeft een aantal serieuze investeerders opgeleverd.

Jones vertelt dat één van de investeerders een product vervaardigt dat in combinatie met steenslag van Grassalco betere asfalt levert voor wegen. Grassalco is met deze ondernemers een samenwerking aangegaan. Een andere investeerder teelt Banagras in het district Nickerie. Dit gras wordt op twee hectare geteeld en is uit Indonesië geïmporteerd. Dit gras zal later samengeperst worden en worden geëxporteerd naar Japan waar dit product zal worden gebruikt voor vervanging van hun koolcentrales. Volgens Jones gaat dit project heel goed en is uitbreiding ervan nodig. Dit zal dan ook voor werkgelegenheid zorgen in Nickerie.

Een andere investeerder uit Nederland is op zoek naar hard hout in Suriname waarmee er tafelbladen zullen worden vervaardigd. Maar, het gaat om hard hout dat een zekere mate van verwarming aankan. Hiervoor zijn er vier houtsoorten uit Suriname geselecteerd. De testfase is nu gaande. In een later stadium zal worden besloten om ook deuren in Suriname te vervaardigen en dan te exporteren naar Nederland waar de verkoop zal plaatsvinden.

Er zitten ook andere projecten in de pijplijn, terwijl die al op gang zijn gebracht verder zullen worden gemonitord opdat er daadwerkelijk tot productie wordt overgegaan. Jones wil de stedenband Nederland en Suriname (de districten) verstevigen. Hij denkt aan vijf districten die in Suriname zullen worden geselecteerd, waarna deze gekoppeld zullen worden aan steden in Nederland die ook dat hoofdproduct teelt of produceert. Zo denkt hij aan het rijstdistrict Nickerie en de stad Wageningen in Nederland.

In het komend jaar wil Jones de verschillende groeperingen in Nederland die een bijdrage leveren aan de Surinaamse ontwikkeling bundelen en onderbrengen in een vereniging van de Diaspora. De authentieke Surinaamse keuken nieuw leven inblazen in Nederland, heeft ook zijn aandacht. Hij denkt daarbij aan bijvoorbeeld de masala doksa op houtvuur gekookt, cassavebrood op houtvuur en moksi alesi op houtskool.
Minpunten kent Jones niet in zijn werk. “Ik bekijk situaties niet vanuit de negatieve kant, maar ik put juist positieve kracht eruit. Ik ga juist met volle energie de ontwikkeling in Suriname verder stuwen. Hierin heb ik de ondersteuning van de mensen uit de diaspora. Hun houding en opstelling is heel warm: de betrokkenheid is groot. Dat geeft mij de kracht om elke uitdaging aan te gaan.”

Advertenties