Venezuela: Moordcijfer daalt, deels door migratie
28 Dec 2018, 01:12
foto
Venezuela is al vijf jaar in een diepe recessie, waardoor basisgoederen schaars zijn. Miljoenen zijn het land en de recessie ontvlucht. (Foto: Reuters)


Het moordcijfer in Venezuela is in 2018 gedaald, nadat sommige criminelen zich blijkbaar hebben aangesloten bij de miljoenen gezagsgetrouwe landgenoten die het land zijn ontvlucht. Venezuela behoort toe één van landen in de wereld met de hoogste criminaliteit. Bijna drie miljoen Venezolanen zijn de diepe economie crisis in het land ontvlucht.

Een lokale groep voor misdaadmonitoring heeft donderdag in een rapport de keldering van het moordcijfer in Venezuela publiekelijk gemaakt. Venezuela bevindt zich in een vijfde jaar van recessie, veroorzaakt door een crash van de olieprijzen en een ontrafelend socialistisch economisch model.

Drie miljoen Venezolanen zijn op de vlucht voor geweld, hyperinflatie en tekorten aan basisgoederen. Het is de grootste uittocht sinds 2015, zegt de Verenigde Naties. Het Venezolaanse Waarnemingscentrum voor Geweld (OVV) zei in zijn jaarverslag dat Venezuela nog steeds 's werelds hoogste moordcijfer had met 81,4 per 100.000 inwoners, maar het merkte op dat dit cijfer is gedaald van 89 in 2017 en 92 het jaar daarvoor. Auteur Roberto Briceño schreef de daling gedeeltelijk toe aan migratie.

"De meerderheid van de Venezolanen die emigreren, zijn eerlijke mensen die gedwongen zijn elders werk te zoeken, maar veel criminelen behoren tot hen", vertelde hij aan verslaggevers, onder verwijzing naar berichten over misdaden in andere Zuid-Amerikaanse landen. Briceño voegde eraan toe dat sommige prominente lokale bendes niet langer actief bleken te zijn in Venezuela, terwijl misdaden elders in de regio zijn toegeschreven aan diezelfde groepen.

Het totale aantal moorden daalde van 23.616 in 2017 naar 23.047, aldus de OVV, wiens onderzoekers toegang hebben tot politiegegevens. De regering van Venezuela heeft niet-gouvernementele organisaties beschuldigd van het opblazen van misdaadstatistieken om paranoia te creëren en de socialistische regering van president Nicolas Maduro te ondermijnen. Zelfs het meest recente officiële nationale moordcijfer - 58 per 100.000 voor 2015 - behoorde tot de hoogste ter wereld. Gegevens van de Wereldbank uit 2016 legden het aantal moorden in Venezuela op 56 per 100.000 inwoners in 2016, de derde plaats achter El Salvador en Honduras.

Het ministerie van Informatie van Venezuela heeft nog niet gereageerd op het rapport van de OVV. Het aantal overvallen op boeren en voedseldistributietrucks steeg in 2018,. Volgens het rapport is dat een teken van groeiende wanhoop en honger toen de inflatie 1 miljoen procent bereikte. In januari werd een video verspreid op sociale media waarop een hongerig volk te zien was dat vee slachtte dat in het westen van Venezuela graast. "Ze roven maïs, koffie, suiker, cacao en zelfs uien," zei Briceño.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April