Brazilië: Meer dan 50 politieagenten gearresteerd
19 Dec 2018, 00:54
foto
Normaal jagen de politieagenten op drugsbendes, maar dit keer zijn de politieagenten in Sao Paolo de verdachten. (Foto: Reuters)


Meer dan 50 politieagenten die in Sao Paulo in hetzelfde gebied patrouilleren, zijn dinsdag gearresteerd. Openbare aanklagers beschuldigen hen ervan dat ze steekpenningen hebben aangenomen van de grootste drugsbende in Brazilië om leden toe te staan drugs te verkopen.

De interne onderzoekseenheid van de deelstaat Sao Paulo werkte samen met openbare aanklagers die zich hebben vastgebeten in de bestrijding van de machtige drugsbende First Capital Command (PCC) om het bewijs te verzamelen van samenwerking tussen functionarissen en het kartel. Het PCC is de afgelopen jaren snel sterker geworden, zeggen onderzoekers. De bende controleert grotendeels de cocaïne- en wapenverzendingen naar Brazilië. Ook de stroom drugs die in de buurlanden wordt geproduceerd en via Braziliaanse havens naar Afrika en Europa wordt verzonden, houdt het PCC in zijn vizier.

Tegen het eind van dinsdagmiddag werden 53 leden van het 22e bataljon van de staatspolitie van São Paulo gearresteerd - bijna 10 procent van de totale troepenmacht van dat bataljon, zeggen openbare aanklagers. Drie verdachte PCC-leden zijn ook in hechtenis.

De strijd tegen de ongebreidelde misdaad van Brazilië en de steeds groeiende drugsbendes is een topprioriteit voor president-elect Jair Bolsonaro. Hij voerde campagne voor een law-and-order platform. Hij heeft de politie openlijk opgeroepen om verdachte drugsbendeleden te vermoorden.

De operatie van dinsdag in één van de veiligste deelstaten van Brazilië onderstreepte echter de complexiteit van de veiligheidssituatie in het land, waarbij slecht betaalde en getrainde politie routinematig drugsbendes informeren over politie-invallen. Of ze zijn actieve leden van paramilitaire milities die de drugsbendes bevechten voor controlegebieden.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April