Chinese ambassadeur: Suriname heeft veel te bieden
13 Dec 2018, 21:01
foto
Ambassadeur Liu Quan van China beantwoordt vragen. KKF heeft gezorgd voor een speciale ontmoeting tussen de ambassadeur en ondernemers. Naast de diplomaat KKF-voorzitter Aniel Padarath. (Foto's: René Gompers)


De Chinese ambassadeur, Liu Quan, heeft woensdagavond op een 'Special Business Event' met Surinaamse ondernemers van gedachten gewisseld. Liu benadrukt dat Suriname heel veel meer te bieden heeft aan de wereld. Er is echter een verandering nodig in de gedachtegang van de Surinamers zodat het land, net als China, niet langer slechts een leverancier van grondstoffen is, maar op hetzelfde niveau komt als de grote ontwikkelde landen waar het naar toe exporteert en waarvan de multinationals hier actief zijn.

Het evenement in de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF) was druk bezocht. “Het is de bedoeling dat we een voorbeeld nemen van China,” licht KKF-voorzitter Aniel Padarath toe. “We willen weten hoe ze van arm naar rijk zijn gegaan en hoe wij de ‘next step’ moeten nemen. We willen net zo rijk worden als China.” Het is voor het eerst dat de KKF een activiteit heeft gehouden met de Chinese ambassade, in deze vorm. De ondernemers hebben na de lezing van Liu ook een aantal vragen op hem afgevuurd. Geduldig, in vloeiend Engels heeft de ambassadeur de vragen beantwoord. Soms op een luchtige manier.

Liu brengt bezoeken aan alle districten. Hij is laatst in Nickerie geweest. Hij deelt mee dat hij onder de indruk is van wij hij ziet en ervaart. Zaken waar hij over hoorde van anderen, heeft hij nu zelf ervaren. Het land heeft behoorlijk veel potentie. Hij noemt de geografische ligging, de ongerepte natuur, de mogelijkheden om zelf te planten, dieren te kweken, de eigen markt voorzien én om de producten te exporteren. Hij vult aan met de rijke keuken, de vrede tussen de verschillende volkeren, de aanwezigheid van enorme hoeveelheden grondstoffen en de natuurgeneeswijze die Suriname een ‘edge’ geven ten aanzien van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Veel te bieden
“Ik heb in veel landen gewerkt, sommige van ze hebben deze mogelijkheden niet,” merkt Liu op. Uw land is misschien klein met een kleine bevolking, maar het heeft enorm veel te bieden. Your country is a God blessed land.” Hij is ingenomen met de verschillende culturen en gewoonten en de integratie tussen de Surinamers. In het bijzonder van de Chinezen. “I have met black people with Chinese names,” merkt hij op. “De Chinezen waren vóór het eind van de slavernij al aanwezig in Suriname. De gewoontes en tradities zijn nagenoeg allemaal ook behouden gebleven. Ook het eten, het smaakt hier nog Chinees, in Amerika bijvoorbeeld niet. Ze gebruiken teveel suiker daar.”

Liu voegt toe dat hij heeft gemerkt dat er ook ontwikkeling nodig is. Een balans tussen het unieke en een behoorlijke ontwikkeling. “De veerverbinding tussen Suriname en Guyana, zou vervangen kunnen worden met een brug,” illustreert hij. “Het komt niet alleen beide landen toeristisch en economisch ten goede, maar dan is er ook een verbinding gemaakt met de rest van de regio.”

Mind shift nodig
“Wat willen de Chinezen met ons land? Jullie willen alleen maar onze grondstoffen” is een opmerking waar Liu in zijn loopbaan vaak mee geconfronteerd is geworden, haalt hij aan. “China is ook zo geweest. Wij hadden geen geld, er kwamen allerlei buitenlandse bedrijven investeren. En wij exporteerden ook onze grondstoffen. Het geld bleef niet in China. We hebben een ‘mind shift’ gemaakt. We hebben van de buitenlanders geleerd, we hebben gestudeerd, we zijn gaan groeien. Dat is wat Suriname ook nodig heeft, een ‘mind shift’, er is hier heel veel dat zelf aangepakt en ontwikkeld kan worden.”

Liu deelt mee dat wat hij gezien en meegemaakt heeft tot nu toe, het gros van China en de wereld nog onbekend is. “Veel meer mensen moeten deze dingen meemaken, laat de wereld zien wat voor voordelen Suriname heeft, er is een niche markt,” roept Liu op. “Ik ga mij inzetten voor Chinese bedrijven. Maar zij hebben partners nodig. Laten we samenwerken. China en Suriname hebben een relatie die alleen nog hechter kan worden. Laten we wennen aan elkaar, elkaar beter leren kennen, zodat we beter zaken kunnen doen. We zijn geen voorstander van agressief zaken doen of dingen gesloten houden. We weten ook wat het betekent om je van de wereld af te sluiten. De komende tijd gaat de Chinese markt enorm groeien. Niet alleen de export zal toenemen, wij gaan ook veel meer moeten importeren. Dit zal Suriname zeker ten goede komen. We hebben partners nodig.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April