India benoemt nieuwe centrale bankpresident
11 Dec, 22:50
foto
Shaktikanta Das (l) en de afgetreden bankpresident Urjit Patel. (Foto: The India Today Group)


Shaktikanta Das is benoemd als de volgende president van de Centrale Bank van India, de Reserve Bank of India (RBI). Das, die eerder in het bestuur van de centrale bank en als financieel secretaris heeft gewerkt, heeft een termijn van drie jaar.

Hij was nauw betrokken bij de intrekking van hoogwaardige bankbiljetten in 2016, wat een tekort aan kasmiddelen veroorzaakte. Zijn benoeming volgt op het abrupte vertrek van bankpresident Urjit Patel op maandag. Patel gaf "persoonlijke redenen" op voor zijn ontslag, maar algemeen wordt aangenomen dat hij onder toenemende druk van de regering kwam om haar beleid te ondersteunen.

Het komt zelden voor dat een RBI-president zijn termijn zijn baan opzegt. Naar verluidt wilde de regering dat de RBI toestond dat noodlijdende banken in staatseigendom, die kreunen onder slechte leningen aan industrieën, de kredietverlening aan kleine bedrijven zou hervatten. Het wil ook dat de toezichthouder de rente verlaagt om de broodnodige liquiditeit in de economie te injecteren.

Berichten zeggen dat de regering ook toegang wil krijgen tot de overtollige reserves van de RBI om de economie te stimuleren met een grote overheidsbesteding om kiezers vóór de verkiezingen te paaien. India stemt in de eerste helft van volgend jaar in een algemene verkiezing, waarschijnlijk in mei.

De economie van India met een waarde van US$ 2,6 triljoen is onlangs versterkt door een sterke prestatie in consumentenbestedingen en productie, hoewel de roepie dit jaar tot nu toe al aanzienlijk is gedaald ten opzichte van de stijgende dollar. De particuliere investeringen blijven echter zwak en er bestaat twijfel over de vraag of de economie verder zal versnellen.

Das heeft veel ervaring met het werken aan begrotingen, zowel voor de regering van premier Narendra Modi als voor de vorige coalitieregering. Hij ging met pensioen als secretaris economische zaken in mei vorig jaar.

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June