India wil meer samenwerking met Suriname
09 Dec, 12:42
foto
India ambassadeur Mahender Singh Kanyal (m) en echtgenote poseren met Sam Polanen, een ITEC-cursist die in 1986 ‘Legislative Drafting’ in India volgde. (Foto: Ranu Abhelakh)


India kan meer betekenen voor Suriname. Naast het bestaande aanbod van opleidingsmogelijkheden, reikt India de hand uit voor samenwerking in de upstream olie-industrie van Suriname. Ambassadeur Mahender Singh Kanyal van India trekt de lijn verder naar capaciteitsopbouw, renovatie van raffinaderijen en ontwikkeling van olievelden. “We zouden ook heel graag samenwerking zien tussen de vrouwelijke ondernemers in beide landen.”

Kanyal sprak vrijdagavond tijdens de jaarlijkse viering van de Indian Technical & Economic Cooperation (ITEC) dag op zijn residentie. Surinamers die een oriëntatiereis in India maakten of een training, seminar, studiebeurs daar volgden waren te gast. India kan Surinamers opleiden in Ayurveda, voedselverwerking, landbouw zoals rijstveredeling, energiewinning uit rijstkaf en landbouwafval en farmaceutisch afvalverwerking, gaf Kanyal aan. “Er kan op dit gebied ook samenwerking volgen op het niveau van universiteit-tot-universiteit.”

Ongeveer 400 Surinaamse hebben al hun kennis kunnen verrijken in India. Ze volgenden cursussen op tal van gebieden, zoals ICT, uitgaven management, ondernemerschap, WTO, ‘Banking & Finance’, hernieuwbare energie, klimaatverandering, wetgevingsvoorstellen, yoga en Engelse taalvaardigheid, somde de ambassadeur op. Kennisdelen en technische ondersteuning bieden aan partnerlanden, staat symbool voor India’s rol en bijdrage in de Zuid-Zuid-samenwerking. “Een partnerschap geboren uit een gedeeld gevoel van solidariteit, daar India altijd geloofd dat het zou moeten delen wat het heeft en wat het leert van zijn vrienden, de ontwikkelingslanden.”

Ook dit keer deelden enkele bursalen hun ervaringen in India met de aanwezigen. Een van de ITEC-deelnemers is Robby Holband, directeur van het Polytechnic College Suriname. Hij voerde namens het onderwijsministerie het woord en dankte India voor de onderwijs- en scholingsmogelijkheden. “ITEC, India accommodeerde Surinaamse burgers die nu hun kennis omzetten in hun dagelijkse activiteiten”, zei hij. Volgens hem profiteert Suriname enorm van de geboden mogelijkheden. Twee maanden geleden zijn acht Surinamers uitgenodigd voor participatie in Nano Satellite Assembly, “maak gebruik van deze mogelijkheid”.

India biedt jaarlijks 12.000 ITEC-trainingen aan meer dan 60 Indiase instituten en universiteiten. De trainingen, die variëren tussen de 2 en 52 weken staan open voor burgers in 161 landen. Met het recente bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind en de toename van belangstellenden is het quotum voor Suriname met 10 verhoogd naar 50 studie plekken voor het studiejaar 2018 – 2019.

Naast trainingen, vallen onder ITEC en zusterprogramma Special Commonwealth African Assistance Programme, onder meer ook technische assistentie, schenkingen van apparatuur, haalbaarheidsstudies en consultancy diensten en hulp bij rampenbestrijding aan de partnerlanden, deelde Kanyal mee.

De diplomaat stelde dat ITEC wereldwijd een groot netwerk van alumni kent, die ITEC-fakkeldragers zijn geworden in hun respectieve landen. Zij hebben een krachtige culturele brug ontwikkeld tussen India en het betreffende land, merkte hij op. “ITEC-alumni hebben een niche voor zichzelf gemaakt, onder hen zijn enkele ministers, senior diplomaten, academici, overheidsfunctionarissen en toonaangevende ondernemers geworden.”

Naast de ITEC-trainingen stelt India jaarlijks ook studiebeurzen beschikbaar onder het Scholarship Programme for Diaspora Children. Surinamers die interesse hebben in de alternative zorg kunnen beursen krijgen van het Indiase Ministerie van Ayush (Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha en Homeopathie). India biedt ook het Know India Programma (KIP) aan jongeren tussen 18 en 26 jaar in Indiase diaspora tot vier generaties terug. Van het jaar introduceerde het land KIP voor senioren in Indiase diaspora tussen 45 en 65 jaar met een laag inkomen.