India: Meer dan miljoen doden door vervuilde lucht
07 Dec 2018, 06:34
foto
Een man loopt voor de officiële residentie van de Indiase president in New Delhi. (Foto's: Reuters)


De giftige lucht in India heeft vorig jaar 1,24 miljoen levens geëist. Dat is gelijk aan12,5 procent van het totale sterftecijfer in het jaar, zegt een onderzoek. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Planetary Health, zei donderdag dat meer dan 51 procent van de mensen die zijn overleden door luchtvervuiling, jonger waren dan 70 jaar.

Van het totaal stierven ongeveer 670.000 mensen aan luchtverontreiniging in de ruimere omgeving en 480.000 aan huishoudelijke vervuiling in verband met het gebruik van vaste kookbrandstoffen. De Indiase hoofdstad, New Delhi, was het meest blootgesteld aan de uiterst kleine deeltjes, bekend als PM 2.5, die diep in de longen kunnen doordringen en grote gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, aldus de studie.

Sommige Noord-Indiase staten dichter bij New Delhi waren bijna net zo slecht. De studie stelt dat de gemiddelde levensverwachting in India in 2017 1,7 jaar hoger zou zijn geweest als de luchtkwaliteit op een gezond niveau was. En toch was dit onderzoek niet zo somber als een recent rapport van de Universiteit van Chicago waarin wordt gesteld dat langdurige blootstelling aan vervuiling de levensverwachting van een Indiër met meer dan vier jaar vermindert.

Volgens de nieuwe studie heeft India een groter deel van het wereldwijde gezondheidsverlies door luchtverontreiniging - met 26,2 procent van het wereldtotaal gemeten in sterfgevallen en handicaps - dan zijn 18,1 procent aandeel van de wereldbevolking. "De bevindingen suggereren dat de impact van luchtverontreiniging op sterfgevallen en de levensverwachting in India mogelijk lager is dan eerder werd geschat, maar deze impact is nog steeds vrij aanzienlijk", aldus de studie.

Het onderzoek dat is uitgevoerd door academici en wetenschappers van verschillende instellingen in en buiten India, is gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation, de Indiase overheid en de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek. Eerder dit jaar zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat India de thuisbasis was van 's werelds 14 meest vervuilde steden.

De kwaliteit van de lucht in de hoofdstad van India - 's werelds meest vervuilde grote stad - is in de afgelopen twee maanden meerdere keren heen en weer geslingerd tussen "ernstige" naar "gevaarlijke" niveaus. De National Green Tribunal (NGT), de milieuwaakhond van India, heeft dinsdag de regering van Delhi beboet voor US$ 3,5 miljoen voor het niet naleven van regels om smog te verminderen. Het NGT strafte de administratie van de hoofdstad voor het gebrek aan toezicht, nadat bleek dat sommige vervuilende industrieën nog steeds schadelijk afval in de open lucht verbranden.

Het tribunaal hoorde een klacht van ingezetenen van Delhi die klagen over fabrieken die wetten negeren, terwijl de stad de crisis aanpakt die elk jaar zijn 20 miljoen inwoners treft. Elke winter stikt Delhi in extreme smog die niveaus van luchtverontreinigende stoffen routinematig veilige limieten met meer dan 30 keer overschaduwen.

Delhi heeft energiecentrales gesloten en zware vrachtwagens uit de stad verbannen, in een poging smog in bedwang te houden. Het beschuldigt andere deelstaten ervan hun deel te veronachtzamen. In het bijzonder heeft de hoofdstad de deelregeringen in het naburige Punjab en Haryana de schuld gegeven van de branden van arealen na de oogst van gewassen. De rook van die jaarlijkse branden gaat naar het oosten, naar New Delhi.
Advertenties