Zunder: Inspelen op China's grootste gift aan Senegal
06 Dec, 08:32
foto
Het ‘Museum for Black Civilizations’ in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Het gaat om een schenking van China ter waarde van US$ 34.6 miljoen.


Vandaag, 6 december 2018, vindt in de hoofdstad Dakar in Senegal de overdracht door de Volksrepubliek China plaats van het grootste ‘Museum of Black Civilisations’ ter wereld. Dit museum, dat onderdeel vormt van het Culturele Park van Senegal is eigenlijk voor de eerste keer in het jaar 1966 door de legendarische Senegalese president Leoppold Sedar Senghor tijdens een ‘World Black Artist Festival’ aangekondigd.

De eerste steen van dit project is in december 2011 door de toenmalige president Abdoulaye Wade gelegd en in december 2015 is de bouw onder het regime van president Macky Sall defacto van start gegaan. Het museum is een schenking ter waarde van het lieve bedrag van US$ 34.6 miljoen van de Volksrepubliek China aan Senegal. Het is een prachtig innovatief gebouw van 14.000 vierkante meter (twee bouwlagen) geworden dat de capaciteit heeft voor ruim 18.000 kunstwerken.
De bedoeling van de Senegalese regering met dit museum is tweezijdig.

In de eerste plaats wil men met de collectie de culturele Afrikaanse waarden conserveren en de daadwerkelijke bijdrage van Afrika op het gebied van wetenschap, civilisatie en cultuur aan de wereldgemeenschap laten zien. Deze prestaties van de Afrikaanse volkeren zijn namelijk veelal vervalst en ‘onder het tapijt geschoven’. Het thema van de openingstentoonstelling is: ‘African Civilizations: Continuous creation of Humanity’.

Het is een uitdaging voor de Surinaamse regering om er zorg voor te dragen dat er op korte termijn ook een aantal kunstwerken van onze grote kunstenaars in dit monumentale museum terechtkomen, aangezien er volgens directeur Hamady Bocoum van het museum ook ruimte is bestemd voor kunstenaars met Afrikaanse roots in de diaspora.

Het wordt bovendien ook tijd dat er door de regering serieus wordt gekeken naar het initiatief om in Suriname te komen tot een Afrika museum. Het bezoek van de Afrikaanse koning Osei Tutu II was een uitstekende kans om de vestiging van een Afrika museum onder zijn aandacht te brengen, aangezien hij zijn invloed kan aanwenden om een aantal kunstwerken uit Ghana te kunnen plaatsen in het Afrika museum. Dit kan uiteraard alsnog gebeuren bij de bespreking van de projecten en programma’s die nog zullen worden uitgewerkt.

Bestuur van de Nationale Reparatie Commissie Suriname.
Armand Zunder, voorzitter

Friday 23 August
Thursday 22 August
Wednesday 21 August