Verdachten duikbootzaak: Ik ben onschuldig
04 Dec, 05:36
foto


In de spraakmakende duikboot strafzaak verschenen op de rechtszitting maandag tegenover kantonrechter Ingrid Lachitjaran acht verdachten. Raadsman Irvin Kanhai had gevraagd dat de dagvaarding partieel nietig verklaard moest worden. Officier van justitie, Shanta Mahadew, voerde aan dat er niets mis is met de dagvaarding. Deze is juridisch juist en wijkt niet af van de gestelde wettelijke voorschriften. De verdachten worden deelname aan criminele organisatie verweten waarbij ze voorbereidingsmaatregelen troffen om drugs in of uit te voeren.

De verdachten gaven een voor een aan dat ze niets ervan afwisten. Een verdachte zei dat hij niet snapt waarom hij vastzit, omdat er geen wapen, drugs of alcohol gevonden is in de boot. Een andere verdachte stelde dat de politie hem onterecht heeft beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie. De verdachten gaven elk aan dat zij onschuldig zijn en niets van de criminele organisatie afwisten.
Van de acht verdachten zijn twee vrouwen. Een van de vrouwen voelde zich niet lekker. De andere verklaarde dat zij slechts belast was met het koken en schoonmaken en dat zij nooit in haar leven iets te maken heeft gehad met drugs. Daarnaast zou zij onterecht door de politie zij behandeld.

De kantonrechter voerde aan dat er geen drugs gevonden is, maar dat de voorbereidingen om drugs in of uit te voeren wel getroffen waren. Het hoofd delict is volgens haar niet bewezen, maar de voorbereidingshandelingen daartoe wel. Ze voerde aan dat uit het onderzoek moet blijken wat het aandeel van elk van de verdachten is. Volgens de kantonrechter staan de ernstige bezwaren nog steeds overeind. Op 21 januari zal deze zaak verder behandeld worden.

Op 2 maart 2018 werd de duikboot in beslag genomen door de politie in het district Saramacca. De informatie over de mogelijke aanwezigheid van een semi-submersible vessel (de technische benaming van deze semi onderzeeër) binnen het Surinaamse grondgebied, werd volgens het ministerie van Justitie en Politie verkregen via internationale partners.

Wanita Ramnath

Saturday 20 July
Friday 19 July
Thursday 18 July