El Niño veroorzaakt aardverschuivingen in Peru
15 Nov 2018, 16:40
foto
Peru heeft de laatste jaren zwaar te lijden onder El Niño. Overstromingen en aardverschuivingen eisen vaak dodelijke slachtoffers.


Het natuurverschijnsel, dat plaatsvindt tussen november en maart, heeft in Zuid-Amerika tot zwaar weer geleid. Een aardverschuiving die Peru heeft getroffen, heeft ongeveer 80 huizen begraven.

De lawine van rotsen en modder viel op een stad in de provincie Huanuco, ongeveer 350 km ten noordoosten van Lima, volgens het Peruaanse bureau voor burgerbescherming INDECI. Er zijn noodopvangplaatsen opgezet voor de getroffen families en zijn troepen gestuurd om het gebied te beveiligen.

Er is geen melding gemaakt van doden bij de aardverschuiving. Naar verwachting zal de regen blijven aanhouden en is de kans op meer aardverschuivingen in de komende weken groot.

Regen in Zuid-Amerika zal naar verwachting zwaar zijn tussen november en maart, omdat El Niño zich ontwikkelt in de Stille Oceaan. El Niño is de lichte opwarming van de wateren in de Stille Oceaan en staat erom bekend het weer in de wereld te beïnvloeden, wat vaak leidt tot overstromingen in Centraal-Afrika, een warme winter in het oosten van Canada en een droogte in Zuidoost-Azië.

In Zuid-Amerika brengt El Niño meestal overstromingen naar Peru, Bolivia, Noord-Chili en Noord-Argentinië. Hoewel de El Niño-omstandigheden zich nog steeds aan het ontwikkelen zijn, lijkt het erop dat de regen al is begonnen.

In de afgelopen paar dagen zijn stortregens over delen van Peru gevallen, die voor aardverschuivingen die de Bagua-stad in de Amazone-regio hebben gezorgd. Veel andere berggebieden zijn zeer alert.

Argentinië is ook getroffen door zware stormen. Zaterdag moest de eerste etappe van de Copa Libertadores-voetbalfinale tussen Boca Juniors en River Plate in Argentinië worden uitgesteld omdat zware regenval tot overstroming heft geleid. Op maandag werd een grote tornado op de camera vastgelegd in de provincie Santa Fe.

De neerslag in Argentinië is nu wat minder, maar er wordt in het weekend zware regen voorspeld. In Peru zijn zware buien te verwachten, terwijl de hele regio in de komende maanden meer nat weer en verstoringen krijgt.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April