IsDB gaat regionaal kantoor opzetten in Suriname
12 Nov, 12:30
foto
Minister Gillmore Hoefdraad en Iris Sandel, directeur Ontwikkelingsfinanciën, in gesprek met de vicepresident van de IsDB in Jeddah. (Foto: Financiën/NII)


De Islamic Development Bank (IsDB) zal in Suriname een regionaal kantoor opzetten dat als hub zal dienen binnen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft afgelopen week in Jeddah gesprekken gevoerd met, Mansur Muhtar Vice President Country Program IsDB.

De IsDB herhaalde de bereidheid voor ondersteuning en financiering van de bouw van het nieuwe Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en zet de voorbereidingen voort. Ook de voortgang van de projecten in de onderwijssector, met name het technisch beroepsonderwijs en huisvesting, het LISP-III werden besproken. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om de erkenning uit te spreken over de Reverse Linkage projecten, die financiering via IsDB en technische assistentie van een lidland inhouden. Deze staan ook bekend als de South-South Cooperation projecten, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut.

Goede ervaringen heeft Suriname nu reeds in de rijstsector in samenwerking met Maleisië. Verder zijn in voorbereiding Reverse Linkage projecten op het gebied van kunstmatige inseminatie van vee met Indonesië en de opleiding van luchtverkeersleiders met Turkije. Ook de technische assistentie aan de Centrale Bank van Suriname verloopt naar wens, terwijl het Bureau Genderbeleid binnenkort via een technical agreement ook zal samenwerken met de IsDB.

Met de Islamic Corporation for the Development of Private Sector (ICD) wordt het initiatief voor de opzet van een Line of Finance voor twee handelsbanken voortgezet. De ICD zegde ook de continuering van haar volledige ondersteuning toe aan de Trustbank Amanah, als eerste en enige Islamic Finance Bank in Latijns-Amerika en de Caribische regio. Er zal verder nog gesproken worden over de private projecten die voor financiering aan de ICD zijn aangeboden.

De Vice President, alsook de Chief Executive Officers van de Islamic Corporation for the Insurance of Investment and Export Credit (ICIEC) en de International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC) zijn verheugd te vernemen dat de wet voor het lidmaatschap van ICIEC en ITFC recent in De Nationale Assemblee is goedgekeurd. Beide organisaties kijken ernaar uit om binnenkort hun diensten en faciliteiten in Suriname te presenteren en ten dienste te staan van het Surinaamse bedrijfsleven en de totale samenleving, zegt Financiën.

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May