Derde orenmissie helpt veertien patiënten
05 Nov, 18:33
foto
Het personeel van de operatiekamer en KNO-arts Mick Metselaar, die hebben samengewerkt tijdens de derde orenmissie.


Veertien patiënten zijn in de afgelopen week geopereerd aan ooraandoeningen. Bij hen zijn ‘gehoor verbeterende operaties’ gedaan en zijn ook patiënten met chronische oorontstekingen en ingroei van huid in het bot van de schedel geholpen. De operaties zijn gedaan tijdens de derde oren missie die heeft plaatsgevonden in het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ).

De eerste orenmissie vond twee jaar geleden plaats in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Vorig jaar en dit jaar is de missie gehouden in het SVZ. In de drie operatie dagen is er bij negen patiënten met otosclerose (deel van de gehoorbeenketen) een stijgbeugel vervangen om beter te kunnen horen. Bij drie patiënten is het trommelvlies hersteld, nadat er herhaaldelijke oorontstekingen bijna geen trommelvlies meer over was. Bij twee patiënten is een ‘sanerende’ ingreep voor verwijdering van ingroeiende huid in de schedel (cholesteatoom) gedaan. Hierbij wordt de plek waar de huid ingroeide, na het uitboren van het ziekmakende weefsel, weer opgevuld met lichaamseigen bot van de patiënt. Deze zogenaamde obliteratie techniek is internationaal ‘state of the art’, dus naar de laatste stand van de wetenschap, vertelt algemeen directeur Manodj Hindori van het SVZ. Met deze techniek is de kans miniem dat het cholesteatoom terugkomt. Nu is het onnodig dat patiënten meermaals voor deze aandoening worden geopereerd.

Een deel van de patiënten was afkomstig van het AZP en het Landshospitaal. De ingrepen zijn gedaan door KNO-arts Mick Metselaar van het Eramus Medisch Centrum Rotterdam, die het voor de derde keer heeft gedaan. De derde orenmissie was van 27 oktober tot 2 november.

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April