Eerste migranten aangekomen in Mexico-stad
05 Nov, 08:26
foto
Het sportstadion heeft de migranten de ruimte geboden om te rusten, alvorens ze verder noordwaarts trekken naar de Amerikaanse grens. (Foto: AFP)


De eerste migranten van een groot konvooi mensen dat door Mexico naar de Verenigde Staten (VS) reist, zijn aangekomen in de hoofdstad Mexico-stad. Ongeveer 450 mensen, voornamelijk mannen en jongens, hebben tijdelijk onderdak gekregen in een sportstadion.

Het konvooi, bekend als een karavaan, vertrok enkele weken geleden vanuit Honduras en omvat nu ongeveer 5.000 personen. De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat troepen zullen worden ingezet om te voorkomen dat ze de Amerikaans-Mexicaanse grens passeren.

Critici hebben Trump ervan beschuldigd de dreiging van illegale immigratie te gebruiken om zijn aanhangers aan te vallen voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen van dinsdag. De migranten zeggen dat ze op de vlucht zijn voor vervolging, armoede en geweld in hun thuislanden, Honduras, Guatemala en El Salvador.

Velen van degenen die op zondag in het Jesus Martinez Palillo-stadion aankwamen, hadden gelopen of een ritje gemaakt vanuit de deelstaat Veracruz. "Van wat ik uit Honduras had meegenomen, is niets meer over. Gisteren liep ik zelfs op blote voeten", vertelde Kenia Alvarado (21) aan het dagblad El Universal na aankomst in het stadion.

De gouverneur van Veracruz, Miguel Angel Yunes, zei vrijdag dat bussen zouden worden aangeboden om migranten naar de hoofdstad te brengen - maar het aanbod werd later ingetrokken. "Wij zijn erop uit om naar de VS te reizen, om de Amerikaanse droom te vervullen," zei Mauricio Mancilla, die met zijn zesjarige zoon uit het noorden van Honduras was gereisd. "We hebben vertrouwen in God dat we dit zullen doen, ongeacht de omstandigheden."

Autoriteiten in Mexico-stad zeggen dat ze voedsel en onderdak hebben voorbereid, evenals medische diensten en juridische adviseurs voor de duizenden die naar verwachting de komende weken zullen aankomen. Tanks die 10.000 liter drinkwater kunnen bevatten, zijn in het stadion geïnstalleerd, meldde La Jornada.

"Er zijn zwangere vrouwen, veel kinderen, kwetsbare mensen en we moeten de ruimte en diensten garanderen die ze nodig hebben", zei stadsleider José Ramón Amieva Gálvez. Inwoners van Mexico City hebben ook kleding en schoenen geschonken voor de reizigers, meldden de lokale media.

President Trump heeft gezegd dat hij het leger zal inzetten om de grens tussen de VS en Mexico volledig te sluiten, indien nodig om te voorkomen dat de migranten doorkruisen. Hij dreigde ook om hulp aan Guatemala, El Salvador en Honduras te verminderen. Desalniettemin zeggen velen in de karavaan dat ze van plan zijn asiel aan te vragen in de VS.

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April