Brazilië: Bolsonaro dreigt banden met Cuba te verkleinen
03 Nov 2018, 22:49
foto
De extreemrechtse president-elect van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft weinig zin in politieke banden met Cuba. (Foto: AFP)


De Braziliaanse extreemrechtse president-elect Jair Bolsonaro zei dat het geen zin heeft de diplomatieke betrekkingen met Cuba te onderhouden omdat het de mensenrechten vertrapt en er geen zaken gedaan kunnen worden met het communistisch gerunde eiland. In een interview dat vrijdag door Correio Braziliense werd gepubliceerd, bekritiseerde Bolsonaro het programma Mais Medicos (More Doctors), waarbij 11.420 Cubaanse artsen in arme of afgelegen delen van Brazilië werken.

Hij zei dat 75 procent van de salarissen van de artsen werd betaald aan de Cubaanse regering en dat hun kinderen niet mochten meekomen naar Brazilië, daarbij verwijzend naar het geval van een arts wiens drie jonge kinderen in Cuba moesten blijven. "Dat is gewoon een marteling voor een moeder," zei Bolsonaro. "Kunnen we diplomatieke betrekkingen onderhouden met een land dat zijn mensen op die manier behandelt?"

Bolsonaro zei dat het programma, dat door de linkse oud-president Dilma Rousseff was begonnen om medische hulp te bieden in gebieden waar Braziliaanse artsen niet wilden dienen, kon worden voortgezet, maar Cubaanse artsen zouden hun volledige beloning moeten krijgen en hun kinderen bij zich moeten hebben. Bolsonaro, die vorige week werd gekozen, treedt op 1 januari aan en belooft de grootste verschuiving in het Braziliaanse buitenlandse beleid in decennia.

Hij zal nauwere betrekkingen zoeken met de Verenigde Staten en bevestigde donderdag dat hij van plan is de leiding van de Amerikaanse president Donald Trump te volgen en de Braziliaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April