Pengel: 'Gezond maken SLM door focus op corebusiness'
02 Nov 2018, 18:18
foto
Minister Patrick Pengel beantwoordt vragen over SLM. (Beeld: DNA)


Om de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) gezond te maken is de focus heel sterk gericht op de corebusiness van het bedrijf, het vervoeren van passagiers. Dit heeft de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Patrick Pengel, donderdag gezegd in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsman gaat tijdens de vergadering in op de kritische vragen die eerder zijn gesteld.

Minister Pengel haalt bij zijn beantwoording het ‘plan voor een brighter future’ aan dat de SLM de vorige week aan hem heeft gepresenteerd. “Het ziet ernaar uit dat het bedrijf na twaalf verlieslatende jaren over een planperiode van de komende drie jaren weer winst zal maken. De rode draad van het plan zit in elk geval in dat het bloeden moet stoppen. Alle verlieslatende dochterondernemingen worden nog een keer bekeken en een aantal zal afgestoten worden. Heel veel dingen worden zakelijker benaderd dan voorheen. Men focust ook heel sterk op de planning en de maintenance van de vloot, omdat dit het bedrijf enorm veel heeft gekost. Dat is ook één van de redenen waarom in de afgelopen jaren veel verlies geleden is”, laat de minister optekenen.

Over de problemen tussen de bond en de directie van SLM, geeft Pengel aan dat hij de directie heeft aangemoedigd om de communicatie weer op te pakken. Alleen zo kunnen volgens de bewindsman de verschillen in inzichten besproken worden. “Problemen worden niet opgelost door persconferenties over en weer te houden. Ik heb de vakbond wel geantwoord in een schrijven rechtstreeks gericht naar mij, dat de aandeelhouder en ik als verantwoordelijke van het ministerie, wel vertrouwen hebben in de directie. En we hebben het vertrouwen dat de ingeslagen weg wel vruchten zal afwerpen. Voor ons is de continuïteit van het bedrijf belangrijk. De directie is ervan overtuigd dat met het businessplan de continuïteit haalbaar is en dat moet ook het gemeenschappelijk doel zijn van het personeel, de directie want ze gaan het allemaal gezamenlijk moeten doen”, stelt de minister.

“We horen er is een plan en ik ben goed gestemd over het plan, maar het moet wel een verdomd goed plan zijn dat twaalf jaar rood in drie jaar zal maken tot een geweldig florerend bedrijf”, merkt vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) op. Hij vraagt zich af hoe het plan eruitziet en vraagt de minister om het plan inhoudelijk te delen met het parlement. “Als er 9,5 miljoen US$ in het vooruitzicht zit aan winst, wat is de investering? Wat zijn de kosten van het plan?” vraagt Bouva.

Ook geeft Bouva aan van mening te verschillen met de minister dat de verkoop van hotel Residence Inn volgens de geldende procedures is geschied. Bouva merkt daarbij de distantiëring op van vijf leden van de raad van commissarissen. Minister Pengel antwoordt hierop dat de distantiëring van te maken had met de discussie of de raad van commissarissen het besluit mocht nemen over de verkoop. Moest daarvoor geen toestemming zijn van de president, vroeg een aantal leden van de raad zich af. Volgens de laatste rapportage van de president-commissaris aan Pengel, zijn zaken uitgesproken en zijn de mensen weer op lijn. “Ik zal blijven bemoeien tot zover mijn bevoegdheden gaan in het weer gezond maken van SLM. Ik zal dat blijven volgen. Indien er zaken zijn die ik moet rapporteren, dan zal ik dat niet nalaten”, benadrukt Pengel.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April