Elgin houdt in recordtempo repliek in 14 zaken
30 Oct 2018, 12:49
foto
De stand van zaken in het 8 december strafproces. De volgende zitting voor de 'militaire kamer' is op 29 november.


Auditeur-militair Roy Elgin heeft zijn repliek gehouden in de zaak van 14 verdachten vandaag. Hij blijft bij zijn standpunt en handhaaft de eerdere eisen. Op 29 november, precies 11 jaar nadat de zaak in behandeling werd genomen ter terechtzitting, zullen de advocaten voor de laatste keer optreden in deze zaak. Zij zullen hun dupliek houden, waarna de verdachten het laatste woord zullen krijgen van de Krijgsraad.

In de militaire kamer is vandaag de zaak voorgegaan van Edgar Ritfeld, Dick de Bie, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe, Benny Brondenstein, Ernst Geffery, Iwan Krolis, Imro Themen, Luciën Lewis, Kenneth Kempes, Wim Carbière, Orlando Heidanus, Winston Caldeira en Errol Alibux. Slechts Ritfeld was in persoon aanwezig. Er is 20 jaar geëist tegen Dijksteel, Dendoe, Brondenstein, Geffery, Lewis en Kempes. In twee uren tijd heeft Elgin in alle 14 zaken zijn repliek gehouden. In de 'burgerkamer' is tegen Desi Bouterse en Etienne Boerenveen eveneens 20 jaar cel geëist door de openbare aanklager.

Intussen zijn sinds het proces gaande is zes personen overleden. Het gaat om Roy Esajas, Arthy Gorré, John Nelom, Ruben Rozendaal, Badresein Sital en Marcel Zeeuw.
John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp waren net als Sital ministers. Zij zaak moet voorgaan bij de kantonrechter. Dit proces is nog niet aangevangen.

De tenlastelegging is moord en uitlokking tot moord. Dit onder voorbedachte rade (na kalm beraad), waarbij de vijftien mensen opzettelijk van het leven zijn beroofd. De andere strafbare feiten, zoals vrijheidsberoving en marteling, zijn verjaard.
Advertenties