Angela Merkel niet herkiesbaar als partijvoorzitter
29 Oct 2018, 12:22
foto
Angela Merkel heeft de CDU achttien jaar geleid als voorzitter. (Foto: Reuters)


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar Christen Democratische partij (CDU) verteld dat ze zich in december niet beschikbaar zal stellen voor een herverkiezing als voorzitter. Haar besluit komt nadat haar partij zware verliezen heeft geleden bij de regionale verkiezingen die de stabiliteit van de regeringscoalitie bedreigen. Intussen heeft Merkel ook aangegeven dat ze in 2021 aftreedt als bondskanselier. "Ik zal geen politieke functie bekleden na afloop van mijn termijn", vertelde ze op een persconferentie in Berlijn.

Merkel is sinds 2000 voorzitter van de CDU en is één van de langst zittende voorzitters. Ze leidt Duitsland sinds 2005 als kanselier en wil in die functie blijven.
Naar verluidt heeft Merkel de CDU-partijleiders verteld dat zij opzij stapt bij het partijverkiezingen. De centrumrechtse partij en de centrum-linkse SPD hebben beiden in het weekend een grote overwinning behaald bij de regionale verkiezingen in de deelstaat Hessen.

Merkel zei echter dat ze graag bondskanselier wilde blijven, melden lokale media. Dit zou in tegenspraak zijn met de vorige positie van Merkel, waarin zij de rol van partijleider heeft gekoppeld aan de kanselarij - wat betekent dat zij alleen kanselier zou blijven als zij partijleider was.

BBC-correspondent Jenny Hill in Berlijn, zegt dat de nieuwste tegenslag midden in een verschrikkelijk jaar komt voor de kanselier, waarin haar coalitieregering ongelukkig van crisis naar crisis is getrokken.

Merkel is echter een politieke overlevende en afzien van de leiding van haar partij zou critici in haar eigen gelederen voorlopig misschien tot zwijgen brengen. In Duitsland zijn partijen zoals de extreemrechtse AfD en de Groenen in nationale steun gegroeid na de algemene verkiezingen van 2017 in het land, terwijl de steun aan de grote centrumpartijen is afgenomen.
Advertenties