Productiviteitscentrum verhoogt concurrentievermogen
25 Oct 2018, 08:47
foto
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid. (Beeld: DNA)


Met het instellen van het Nationaal Productiviteitscentrum (NPC) zal het concurrentievermogen verhoogd kunnen worden, meent minister Soewarto Moestadja van Arbeid. In De Nationale Assemblee (DNA) is woensdag de ontwerpwet ‘Nationaal Productiviteitscentrum’ in de commissievergadering verder voorbereid. Moestadja is ingegaan op de eerder gestelde vragen van de commissieleden.

“Het verhogen van het concurrentievermogen van Suriname is belangrijk voor de financiering van al onze sociale voorzieningen. Wat mij betreft hebben wij ‘No way out’, vooral omdat er maatschappelijk draagvlak is”, verduidelijkt de minister de noodzaak voor het instellen van het NPC. De terugval van de economie vanaf 2015 is volgens de bewindsman hoofdzakelijk te wijten aan de daling van de wereldmarktprijzen voor aardolie en goud, wat een kettingreactie heeft veroorzaakt. “Productiviteitsverhoging is reeds onder normale omstandigheden relevant voor de groei van de nationale economie, voor de overheid, sectoren, de private sector, bedrijven, de werknemer, maar ook voor de individuele burger. Tijdens een crisisperiode is productiviteitsverhoging echter een bittere noodzaak”, voegt Moestadja toe.

Minister Moestadja zegt dat het bedrijfsleven en de vakbeweging vanaf het begin zijn betrokken bij de voorbereiding van het wetsontwerp. Met de komst van het NPC is het niet zo dat bedrijven de bevoegdheid zullen ontberen om zelfstandig productiviteitsprogramma’s uit te voeren. “De verandering zal wel zijn dat het NPC zich zal aanbieden om specifieke programma’s te helpen ontwikkelen. Het NPC zal zich als zodanig presenteren en ook geaccepteerd worden. Daarom is de actieve participatie van het bedrijfsleven in het NPC van groot belang”, laat Moestadja optekenen.

“Het NPC zal bij de uitvoering van productiviteitsprogramma’s zelf te werk gaan, maar ook derden binnen en buiten de overheid aansporen om deze programma’s uit te voeren, begeleiden en het delen van informatie bevorderen. In ruil voor meer inspraak krijgen de vakbeweging en het bedrijfsleven ruimte om bij te dragen aan de operations van het NPC. Vanwege de betrokkenheid van de verschillende ministeries, het bedrijfsleven en de vakbeweging, is het van belang dat alle partners die profijt hebben van het NPC, ook substantieel bijdragen aan het runnen van de organisatie. In ruil daarvoor krijgen die bijdragende partners ook uitvoerende bevoegdheden”, voegt de minister toe.

De bewindsman benadrukt dat voorkomen moet worden dat het NPC in zijn functioneren van alledag het systeem van verlammende bureaucratie en meer ambtenaren voortzet. “Het personeel is niet log en wordt uiterst miniem gehouden in het belang van de efficiëntie”.

Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) is tevreden met de uiteenzetting van de minister. “De uiteenzetting van de minister, zet mij aan het denken dat wij als land een behoorlijk lage arbeidsproductiviteit hebben. Daar is de noodzaak om te werken aan het instellen van het NPC. We zullen straks een NPC hebben die eigenlijk ervoor zal zorgen dat de arbeidsproductiviteit kan toenemen”, benadrukt Abdoel.

De behandeling van de ontwerpwet zal in een plenaire vergadering in DNA worden voortgezet. Het is nog niet bekend wanneer deze gehouden zal worden.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April