Uittocht Hondurezen blijft voortgaan
22 Oct, 11:26
foto
De migrantenkaravaan zet zijn reis naar de VS voort via de grensstad Ciudad Hidalgo naar Tapachulo. (Foto's: Reuters)


De uittocht van Hondurezen die op zoek zijn naar een toevluchtsoord en kansen in de Verenigde Staten (VS) gaat gestaag verder. Kleine groepjes Hondurezen vanuit het hele land blijven in Guatemala toestromen na de eerste karavaan die San Pedro Sula verliet op 13 oktober. De eerste karavaan van Hondurezen groeide aan tot enkele duizenden voordat het op 19 oktober de Mexicaanse grens bereikte met Guatemala.

De kleine groepen begonnen op 18 oktober Guatemala binnen te komen, ondanks toegenomen veiligheid aan de grens door Hondurese en Guatemalteekse politie. In de loop van 72 uur groeiden de kleine groepen uit tot bijna duizend mensen. De migranten liepen langs de Guatemalteekse Route 18 naar Chiquimula, waar ze van plan waren om uit te rusten voor de nacht voordat ze vertrokken naar Guatemala-stad en de grens.

Op 21 oktober begon de tweede karavaan van Hondurese migranten en vluchtelingen die het Midden-Amerikaanse land ontvluchtten de lange reis naar de VS als onderdeel van de karavaan van migranten. Hele gezinnen pakten op wat ze konden dragen en gingen op reis naar de VS op zoek naar werk en om onzekerheid te ontvluchten. De hoop van de 'American Dream' doemt op, ondanks de dreigementen van president Donald Trump om het leger naar de grens te sturen om te voorkomen dat de caravans binnenkomen.

Mexico sloot op 19 oktober nog zijn grenzen, maar heel wat migranten zijn erin geslaagd het land binnen te komen en ze zetten hun reis voort. Een aantal is de Suchiate rivier overgestoken met boten en is zo illegaal het land binnengekomen. Nadat de enorme migrantenkaravaan was gestopt op een brug die Mexico en Guatemala verbindt, heeft de massa ervoor gekozen verder noordwaarts van de grensstad Ciudad Hidalgo te trekken.

Duizenden hebben met de hand op, ervoor gekozen om hun reis naar de VS voort te zetten. “Laten we samen lopen!” en “Ja, we kunnen het!”, zeiden ze. Ze zijn niet tegengehouden door de autoriteiten bij het doorkruisen van de zuidelijke grens van Mexico en de VS. Mexicaanse autoriteiten hebben asielaanvragen van kleine groepen aangenomen en hebben een bezoekersvisa voor 45 dagen aan anderen verstrekt. Een deel van de migranten heeft het vervoer dat Guatemalteekse autoriteiten hadden aangeboden bij Tecun Uman geaccepteerd om terug te keren naar Honduras.

President Donald Trump heeft de migranten herhaaldelijk gewaarschuwd om terug te keren. Hij heeft gedreigd de Amerikaanse grens te sluiten en de hulp aan landen die de karavaan laten passeren, te stoppen.

In tweets op zondag zei Trump dat wordt geprobeerd "de aanval van illegale buitenlanders te stoppen". Hij suggereerde dat de karavaan politiek gemotiveerd was. "De karavanen zijn een schande voor de Democratische Partij, verander de immigratiewetgeving NU!", zei hij.

Een andere afzonderlijke groep van ongeveer 1.000 voornamelijk Hondurese migranten is ook naar de VS vertrokken, te voet vanuit Esquipulas in Guatemala.

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April