Trinidad: Stroom in diverse overstroomde gebieden hersteld
22 Oct, 06:29
foto
Een luchtfoto toont wagens langs de Uriah Butler Highway waarvan de rechterbaan is gesloten voor verkeer en waar de linkerbaan alleen open is voor SUV’s en trucks. (Foto: Tevin Newton)


Het Trinidadiaanse elektriciteitsbedrijf T&TEC doet er alles aan om de stroomvoorziening te herstellen in de door overstromingen getroffen gebieden. In St. Augustine, San Rafael, Macoya Gardens, Sangre Chiquito en Matelot is de stroomvoorziening al terug. Via een mobiel onderstation wordt een gedeelte van Greenvale La Horquetta voorzien. Trinidad en Tobago kampt na drie dagen van zware regenval, met wijdverspreide overstromingen. In de komende dagen wordt nog meer regen verwacht.

In het oosten van het land zijn nog acht gebieden verstoken van elektriciteit. Door de overstromingen zijn bomen en stroompalen omgevallen. Zo blijft de stroomtoevoer naar de verschillende delen van Manzanilla, Vega de Oropuche, Champ Fleurs en Cumuto, nog onderbroken.

Het energiebedrijf heeft de mensen in overstroomde gebieden op het hart gedrukt niet in water te lopen, dat elektriciteit kan geleiden. “Als er elektriciteit is in een stopcontact/aansluiting en een persoon loopt in het water dat contact maakt met de aansluiting, riskeert hij een elektrische schok of elektrocutie.” Het bedrijf raadt aan om indien mogelijk de stroomtoevoer naar hun huis af te sluiten vanuit de breakerkast.

In het zuiden, dat gespaard is gebleven van het zwaar weer en overstromingen, zijn organisaties en groeperingen bezig donaties te verzamelen. Burgers bieden onderdak aan degenen die zijn getroffen door de overstromingen, ze geven warme maaltijden, doneren voedsel, bedden en kleding aan de getroffenen in het oosten, noorden en het midden van Trinidad. Duizenden zijn ontheemd door de overstromingen. Trucks en boten worden ingezet om de mensen die nog steeds gevangen zitten in hun huizen en die hulp nodig hebben, te bereiken.

Meer dan 800 kerkgangers die een speciale dienst bijwoonden in Macoya zaten zaterdagavond gevangen in de hal van de kerk. Velen, onder wie ouderen en kinderen, waren van zuid-Trinidad. Ze gebruikten de stoelen om een slaapplaats te creëren, zongen liedjes en hielden elkaar bezig tot zondagmorgen. In een konvooi van wagens langs de Churchill Roosevelt en Uriah Butler Highways begonnen de gestrande kerkgangers zondagochtend tegen zes uur de tocht naar hun huizen. Tijdens de dienst steeg het water en waren de routes van het noorden naar het zuiden afgesneden. De hal van de kerk zelf was niet overstroomd.

Premier Keith Rowley heeft de overstromingen een nationale ramp genoemd. Hij heeft 25 miljoen dollar toegezegd voor degenen die getroffen zijn door de overstromingen.