Surinaams mannelijk koppel getrouwd in Argentinië
12 Oct, 04:39
foto
De Argentijnse zaakgelastigde, Ignacio Rossi Sammartino, spreekt het publiek dat het filmfestival bezocht, toe.


Een Surinaams mannelijk koppel is dit jaar in Argentinië in het huwelijk getreden. Dit koppel ontving dinsdag, tijdens het filmfestival van de Pride Month, van de Argentijnse zaakgelastigde, Ignacio Rossi Sammartino een plaquette en van het publiek een daverend applaus. Ruim honderd personen kwamen naar de filmvoorstelling die de Argentijnse ambassade aanbood.


In 2010 legaliseerde Argentinië het homohuwelijk, als eerste land in Latijns-Amerika en tiende land ter wereld. Als enige land ter wereld biedt Argentinië de mogelijkheid aan buitenlanders van hetzelfde geslacht om te trouwen. Dat vertelde Rossi Sammartino vorig jaar tijdens het LGBT-filmfestival. Die informatie inspireerde het Surinaamse mannelijk koppel om naar Buenos Aires te reizen en de relatie te bezegelen.

De diplomaat loofde in een korte toespraak de inzet van de Surinaamse LGBT-beweging. “Argentinië prijst en verwelkomt al deze inspanningen en hoopt tegelijkertijd dat het zeer gastvrije, open Surinaamse volk het spoedig mogelijk zal maken dat LGBT-minderheden kunnen trouwen in eigen land.” De diplomaat is nu drie jaar in Suriname. Hij is verheugd over het groeiende aantal bedrijven dat de regenboogvlag laten wapperen. “Dat helpt stigma's te bestrijden en de hele Surinaamse samenleving gevoeliger te maken voor die onderwerpen die ook een realiteit van dit land zijn.”

In 2016 stond Rossi Sammartino samen met toenmalig justitieminister Jennifer van Dijk-Silos op het bordes om de deelnemers aan de PRIDE Walk aan te moedigen. Een jaar later was ook een vertegenwoordiger van Nederland van de partij. Op zaterdag 27 oktober verwacht de Argentijnse diplomaat in elk geval zijn Braziliaanse, Franse, Amerikaanse en Nederlandse collega op het bordes langs de route.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May