Gajadien: Vertraging in Alcoa-kwestie overduidelijk
08 Oct 2018, 00:00
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


"De werkwijze van de regering in de kwestie Alcoa is reeds vanaf 2010 duidelijk één van bewerkstelligen dat de Afobaka wachterkrachtcentrale in Surinaamse handen komt, ten koste van alles". Dit stelt Assembleelid Asiskumar Gajadien tegenover Starnieuws. "Dus sinds de totstandkoming van de intentieverklaring (MoU) op 12 oktober 2015 wordt er alles aan gedaan om te bewerkstelligen dat dit resultaat in stand wordt gehouden,"concludeert Gajadien.

Zelf na het afwijzen door De Nationale Assemblee van de intentieverklaring heeft de regering deze uiteindelijk toch doorgedrukt. Gajadien voert aan dat ondanks dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, op 20 november de Alcoa informeerde dat het MoU ophoudt te bestaan, vanwege de wens van De Nationale Assemblee. "Daarna merken wij dat dezelfde minister op 29 augustus 2016, nu namens de president het verzoek van Alcoa geaccepteerd heeft om door te gaan met dezelfde intentieverklaring".

De beweringen van de voorzitter van de presidentiële commissie Dillip Sardjoe, alsof nimmer door het parlement gevraagd was om het MoU in te trekken en dat de regering dat niet had gedaan, is een poging tot misleiding van de samenleving, stelt Gajadien. De brieven zijn er en dienen als naslag werk om te staven wat er is gebeurd.

Erger vindt Gajadien dat tot op dit moment de overeenkomsten niet ter beschikking zijn van de Assembleeleden, vanwege een drogredenen dat de digitale versie die de regering zou opsturen, nog niet ter beschikking is. Gajadien zegt dat anno 2018 elk document hoe dik dan ook in een fractie van een half uur gedigitaliseerd kan worden, terwijl deze regering al meer dan twee weken ermee bezig is. Duidelijk bewijs volgens hem dat men een vertragingspolitiek toepast.

Gajadien merkt op dat er zich ook een nieuwe tendens voordoet bij de Staatsraad. De wetsproducten van Alcoa zijn zonder advies van dit grondwettelijk orgaan doorgestuurd naar De Nationale Assemblee. "Los van zich niet houden aan de vereisten van de wet, is deze werkwijze de grootste vorm van onbehoorlijk bestuur van het land," voert de VHP-topper aan.

Gajadien begrijpt dat zowel de overeenkomsten met Alcoa als de begrotingen nog in behandeling zijn in de Staatsraad, terwijl de documenten reeds opgestuurd zijn naar de volksvertegenwoordiging. "Duidelijke voorbeelden van zwak bestuur in het land," benadrukt Gajadien.
Advertenties