SVJ start met opleiding onderzoeksjournalistiek
21 Sep, 02:47
foto


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) start per 1 oktober met de opleiding onderzoeksjournalistiek. Gedurende de cursus zullen journalisten in een workshopvorm getraind worden in het onderzoeken van milieuvraagstukken, zoals klimaatverandering, kleinschalige goudmijnbouw, hernieuwbare energie, afvalwater, biodiversiteit en milieubeleid met de bedoeling tot een duurzame oplossing te komen voor dergelijke vraagstukken.

SVJ-voorzitter Carla Boëtius heeft de media benaderd in te spelen op deze kans en zodoende journalisten in de gelegenheid te stellen te participeren aan deze opleiding. "Het zal niet alleen uw medium, maar ook de totale samenleving ten goede komen," stelt Boëtius.

De opleiding is voorbereid door milieuspecialist en onderzoeksjournalist Rachael Van Der Kooye die ruim 25 jaren ervaring heeft op dit gebied. Tevens is ze als docent verbonden aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs. Samen met Sonja Carilho, eveneens milieudeskundige en docent op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, zal Van Der Kooye de cursisten onderwijzen.

De opleiding duurt 3 maanden en is gefinancierd door Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMIF). Van de cursisten wordt een eigen bijdrage verwacht van SRD 300. Ook moeten de ze minstens vijf jaren ervaring hebben in de journalistiek, een middelbaar schoolniveau hebben en werkzaam zijn bij een medium.

“Ik verwacht dat mijn cursisten gemotiveerd zijn, een gedegen onderzoek doen, de onderzoeksresultaten vervatten in een rapport en desbetreffende nieuwsberichten publiceren in hun medium”, zegt Van der Kooye in een reactie. Ze benadrukt dat dit een gouden kans voor Surinaamse journalisten is om zich verder te scholen en mee te helpen aan kwaliteitsverbetering. De cursus wordt afgesloten met een certificaat.

Seshma Bissesar

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May