Venezolaanse migranten vluchten terug naar eigen land
10 Sep, 14:26
foto
Venezolaanse migranten slapen in de openlucht in Boa Vista, Brazilië. (Foto's: Reuters)


Honderden Venezolaanse migranten zijn de laatste dagen over de grens met Brazilië getrokken na een gewelddadig incident in Boa Vista, de hoofdstad van de deelstaat Roraima. De meesten zeiden dat ze weggingen omdat ze bang waren voor hun leven nadat een jongeman was gelyncht. Hij zou een Braziliaan hebben gedood tijdens een overval.

De migranten werden opgepikt door bussen die de Venezolaanse regering had gestuurd. Brazilië heeft meer dan 30.000 Venezolanen geaccepteerd die de economische chaos ontvluchten.

Veel van de migranten woonden in de straten van Boa Vista zonder sanitaire voorzieningen of water in geïmproviseerde plastic en houten schuilplaatsen. Veel inwoners hebben problemen met de aanwezigheid van de migranten. Ze klagen over de stank en de rotzooi die achterblijft in de openbare ruimte.

De politie onderzocht het incident waarbij een Braziliaan is neergestoken in een gevecht met een Venezolaan na een overval in een supermarkt. De Venezolaan werd aangevallen en doodgeslagen door een groep Braziliaanse mannen.

Aan de Braziliaans-Venezolaanse grens zijn er steeds meer spanningen opgetreden waar honderden mensen dagelijks naar Brazilië oversteken om de zware economische crisis in Venezuela te ontvluchten. De meeste migranten trekken verder zuidwaarts richting andere landen in Zuid-Amerika. Maar ongeveer 30.000 zijn gebleven in het grensgebied in de deelstaat Roraima.

Eerder deze maand vluchtten 1.200 migranten terug over de grens van de Braziliaanse stad Pacaraima nadat de lokale bevolking een straattenten had aangevallen en bezittingen van de migranten had verbrand. De lokale autoriteiten in Brazilië hebben geklaagd dat ze de middelen niet hebben om met de migranten om te gaan en ze geen steun ontvangen van de centrale overheid.

In reactie daarop heeft de Braziliaanse president Michel Temer twee weken geleden de militairen opdracht gegeven om het grensgebied te beveiligen. In Peru besloot een groep van 90 Venezolanen naar huis terug te keren op vliegtuigen die door hun regering waren gestuurd als onderdeel van een plan ‘Return tot he Country’ om Venezolaanse onderdanen te repatriëren.

De Venezolanen hadden zich verzameld op de ambassade in de hoofdstad, Lima, en werden van daar naar het vliegveld gebracht. Het Spaanse nieuwsagentschap Efe zei dat sommigen de Venezolaanse president Nicolas Maduro "voor het verhoren van hun gebeden" hadden bedankt nadat ze door een moeilijke situatie in Peru waren gegaan.
Peru heeft 430.000 migranten de op een na grootste groep in de Amerika's na Colombia.